Criminaliteit in Leidsche Rijn sterk gestegen

De criminaliteit in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is van januari tot augustus sterk toegenomen ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal misdrijven steeg er met twaalf procent. Dat blijkt uit een brief die het college van burgemeester en wethouders in Utrecht donderdag aan de gemeenteraad stuurde.

Het aantal woninginbraken in de Vinex-wijk nam in de eerste acht maanden toe met 32 procent. Het aantal autokraken steeg met ruim een kwart. Het aantal geweldsdelicten kende wel een daling, van vijftien procent.

De gemeente verklaart de forse stijging met het sterk stijgende inwonersaantal van Leidsche Rijn. Ook benadrukt de gemeente dat de wijk vorig jaar nog ‘met afstand de veiligste wijk was’, als gekeken wordt naar het aantal misdrijven per duizend inwoners. Toch laat de gemeente weten de ontwikkelingen ‘scherp in de gaten te houden’.

Ook opvallend is de sterke toename in het aantal geweldsdelicten in Utrecht-West. Dat steeg met 32 procent. Het totaal aantal misdrijven nam daar echter licht af. De wijk Vleuten-De Meern valt op met een grote stijging in het aantal woninginbraken, 26 procent, en het aantal autokraken, 29 procent.

In de hele stad nam de criminaliteit de afgelopen acht maanden met veertien procent af ten opzichte van vorig jaar. Van januari tot en met april werd nog een lichte stijging geconstateerd, van vier procent. Die daling verklaart een woordvoerder van de gemeente door de intensieve samenwerking van politie, gemeente en justitie met burgers om criminaliteit tegen te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven