Groen licht voor voor plannen Castellum Hoge Woerd

Op 7 februari 2013 heeft de gemeenteraad van Utrecht het krediet van circa € 16 miljoen voor de bouw en inrichting van Castellum Hoge Woerd vrijgegeven. Op basis hiervan zal de gemeente een aannemer aanbesteden. De verwachting is dat rond de zomer de aannemer bekend is, daarna kan gestart worden met de bouw van het Romeinse fort. Castellum Hoge Woerd biedt een eigentijds programma vol cultuur, natuur en archeologie in een historische setting: een unieke combinatie in Nederland en een aanwinst voor het culturele aanbod in Utrecht.

Het ontwerp van Architectuurstudio Skets is een interpretatie van het oude Romeinse fort dat op de Hoge Woerd stond. Een speciale constructie maakt het mogelijk om de gebouwen op de plek van het Romeinse Castellum te plaatsen, zonder het rijksmonument te beschadigen.

Een Impressie van het Castellum
Een Impressie van het Castellum

De circa 6 meter hoge en brede wal is met hout bekleed en wordt aangelegd rondom een rechthoekig binnenterrein van circa 90 x 100 meter. Net zoals de Romeinse soldaten dat 2000 jaar geleden deden, kunnen bezoekers op de wal lopen en tussen de kantelen door kijken naar wat zich buiten afspeelt. De vier toegangspoorten tot het Castellum hebben een robuuste uitstraling met 10 meter hoge torens.
Programma
De nieuwbouw voor het Castellum is zo ontworpen dat er allerlei culturele activiteiten kunnen plaatsvinden in de wallen en poortgebouwen. Ook de dierenverblijven van het centrum voor Natuur- en MilieuCommunicatie (NMC) krijgen er een plek. In het grote paviljoen komt een theater met 240 zitplaatsen, een archeologiemuseum en horeca. Hier wordt onder andere het Romeinse schip tentoongesteld dat in 2003 onder grote publieke belangstelling in De Meern is opgegraven. De ommuurde buitenruimte biedt ruimte voor terras en diverse evenementen het jaar door. Opening voor het publiek is in 2015 voorzien.

Bron: Gemeente Utrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven