Legkippen mogen genetisch gemanipuleerd worden

Onderzoekers mogen genetische manipulatie toepassen bij legkippen. Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) geeft toestemming voor onderzoek naar een methode die moet voorkomen dat haantjes worden geboren. Dat heeft zij dinsdag laten weten.

Jaarlijks worden nu veertig miljoen haantjes direct na de geboorte gedood, veelal door vergassing. Naar het vlees van haantjes is geen vraag: daarvoor worden aparte vleesrassen gefokt.

Onderzoekers proberen manieren te vinden om te voorkomen dat de haantjes worden geboren. Een van de methodes die kunnen worden onderzocht, is gebaseerd op genetische manipulatie. Een gen van een kwal, dat fluorescerend oplicht, wordt gekoppeld aan het geslachtschromosoom van mannelijke kuikens. De eieren met mannelijke embryo’s kunnen dan worden weggegooid, zodat ze niet worden uitgebroeid.

Voor onderzoek naar genetische modificatie is toestemming nodig. Dijksma wil die in dit geval verlenen. Ze noemt het doden van eendagshaantjes een ‘belangrijk ethisch en welzijnsprobleem’. Volgens Dijksma worden de vrouwelijke legkippen niet genetisch gemodificeerd, en hun eieren ook niet. Die kunnen gewoon worden gegeten. De ‘mannelijke’ eieren moeten worden vernietigd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Dienst Landbouwkundig Onderzoek.

Bron: fok.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven