Huisartsenposten niet ideaal

Al lange tijd streeft de Stichting Seniorenraad Stichtse Vecht naar de komst van een huisartsenpost voor deze gemeente.

Met het coalitieprogramma 2011-2014 in de hand heeft de Seniorenraad meermalen bij het gemeentebestuur aangedrongen op een dergelijke voorziening. Maar het realiseren van een huisartsenpost is geen gemeentelijke verplichting, kost veel geld en onder huisartsen van Stichtse Vecht is weinig draagvlak om die nieuwe post te bemensen. Met de komst van een huisartsenpost in het nieuwe Anthoniusziekenhuis Leidsche Rijn, naast de voorziening in het Hofpoortziekenhuis in Woerden, zijn er straks voor de inwoners twee posten met een goede bereikbaarheid van respectievelijk 23 en 12 autominuten.
Daarmee is voor de Seniorenraad de kous nog lang niet af. Want: zijn alle inwoners van Stichtse Vecht voortaan aangewezen op Leidsche Rijn of is er sprake van een vrije keuze voor een van de huisartsenposten? Bovendien is de bereikbaarheid per openbaar vervoer, met name voor de kwetsbare ouderen, en de beschikbaarheid van taxi’s in de nachtelijke uren een punt van grote zorg. In een brief aan de gemeente wordt aangegeven dat de besluitvorming rondom de huisartsenpost niet meer van deze tijd is: het was en is een voorziening ten behoeve van de huisartsen en de patiënten komen op de tweede plaats. ‘De moderne benadering is dat de zorg naar de cliënt toe komt en niet omgekeerd.’

De Seniorenraad vindt dat het algemene doel moet zijn de organisatie van zorg en hulp weer dicht bij de burger te brengen. En daarmee richt de Seniorenraad zich op een nieuw plan. De raad dringt erop aan dat de gemeente de regie op zich neemt bij de inrichting van wijkteams met betrekking tot de 7 maal 24 uurs zorg. Het moet te realiseren zijn het overgrote deel van de zorg- en hulpvraag, die zich buiten kantooruren voordoet, af te handelen binnen de wijk, aldus de Seniorenraad. In overleg met professionals en betrokken organisaties zou er een zodanige regeling moeten komen dat inwoners van Stichtse Vecht te allen tijde een beroep op een wijkteam kunnen doen. De gang naar de huisartsenpost kan dan achterwege blijven, in ieder geval voor kwetsbare ouderen.

De plannen rondom wijkverpleging, wijkteams en buurtzorg zijn niet nieuw. Op vele plaatsen in het land is daarmee goede ervaring opgedaan. Nu de gemeente meer taken vanuit de landelijke overheid op het bordje krijgt, heeft zij ook meer mogelijkheden en middelen om sturend op te treden en te faciliteren. De Seniorenraad vindt dat deze kans aangegrepen moet worden. Inmiddels heeft de gemeente te kennen gegeven over dit onderwerp om tafel te willen gaan zitten met de Seniorenraad.

Bron: http://www.deweekkrant.nl

0 gedachten over “Huisartsenposten niet ideaal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven