Positie flexwerkers achteruit

De positie van flexwerkers is in de periode tussen 2006 en 2010 verslechterd. Ze stromen minder vaak door naar een vaste baan en krijgen minder scholing aangeboden door hun werkgever.

De kans dat iemand langer dan drie jaar in tijdelijk werk blijft hangen, is in de genoemde periode dan ook verdrievoudigd naar ruim 30 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit het onderzoek, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, komt naar voren dat het huishoudinkomen van mensen die een langdurig tijdelijk contract hebben nauwelijks lager is dan dat van vaste werknemers. Dat komt echter omdat ze vaak een goed verdienende partner hebben of kunnen leunen op andere inkomsten. Flexwerkers komen wel vaker in de WW en de bijstand dan vaste werknemers.

“De crisis in de belangrijkste reden”, zegt Arjan Heyma van SEO Economisch Onderzoek. “Werkgevers zijn huiverig om een vaste baan aan te bieden. Dat hoeft ook niet. Een flexwerker kan nu drie jaar een baan hebben op een flexcontract, en heeft in deze economische barre tijden in ieder geval werk.”

Toch kleven er ook nadelen aan de verminderde doorstroom van flexwerkers. “Er wordt door werkgevers minster geinvesteerd in werknemers zonder vast contract. Flexwerkers zijn dus niet eerder hun baan kwijt als er mensen weg moeten, maar er is ook minder in ze geinvesteerd”, aldus arbeidseconoom Ronald Dekker.

Minister Asscher pleit er voor dat werknemers na twee jaar aanspraak krijgen op een vast contract, in plaats van na drie jaar, zoals nu. Ook wordt de strijd aangebonden tegen constructies om personeel zo lang mogelijk in tijdelijke dienst te houden en krijgen

Het is de tweede keer dat het ministerie SEO Economische Onderzoek heeft laten kijken naar de positie van flexwerkers. Het eerste onderzoek ging over de periode 1999 tot 2006.

Bron: ANP

1 gedachte over “Positie flexwerkers achteruit”

  1. Adriana van Schalken | Payroll Works

    Interessant onderzoek. De flexwerkers die al niet altijd een sterke positie hebben, maken nu nog minder kans op een vaste baan. Hierdoor zullen mensen waarschijnlijk ook minder snel van baas wisselen in de angst niet meer aan de slag te kunnen.

    Groet,

    Adriana
    http://www.payrollworks.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.