Miljarden euro’s minder uitgegeven aan zorg

Door minder vraag naar zorg in ziekenhuizen en betere fraudebestrijding worden er dit jaar naar verwachting miljarden euro’s minder uitgegeven aan geneeskunde.

Voor het eerst in jaren lijkt de trend van stijgende zorgkosten gekeerd. Dat meldt de Telegraaf vrijdag.

De krant deed een rondgang bij verschillende deskundigen en marktpartijen en kwam tot de conclusie dat er gemiddeld vijf procent minder omzet in ziekenhuizen wordt verwacht dan vorig jaar.

De grootste zorgverzekeraar van Nederland, Achmea, zag in het eerste kwartaal van 2013 een afname van het aantal ziekenhuisbezoeken van één tot drie procent. Wanneer de vraag naar zorg met vijf procent daalt, scheelt dit volgens de krant zo’n 1,6 miljard euro.

Drie factoren
De daling zou volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) komen door drie factoren.

Huisartsen doen volgens de LHV steeds vaker het werk dat eerst in het ziekenhuis werd gedaan, zoals de hulp aan mensen met depressie of diabetes. Daarnaast hebben poliklinieken voor veelvoorkomende ziektes de deuren moeten sluiten.

Een laatste factor zou de economische crisis zijn. Mensen zouden te bang zijn hun baan te verliezen en om die reden besluiten een bezoek aan het ziekenhuis, dokter, of polikliniek uit te stellen.

1,2 miljard euro
Donderdag werd bekendgemaakt dat door betere controle van doktersnota’s en een betere fraudebestrijding er vorig jaar 1,2 miljard euro is bespaard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.