Duurzame boodschappen

15 juli 2013 09:39  Redactie  2 reacties

Inleiding

Door moderne technologie is het tegenwoordig mogelijk om het hele jaar door producten te eten die niet van Nederlandse bodem komen. Een strenge koude winter is niet langer een beperking voor de mogelijkheden op je bord. Een tomaat kopen in januari? Geen probleem, want die verbouwen we het hele jaar door in een kas! Aardbeien in november? Dat kan ook, want die vliegen we in vanuit Zuid-Europa! Dit is voor de afwisseling in de keuken natuurlijk geweldig. En ik moet dan ook eerlijk zeggen dat ook ik dankbaar gebruik maak van het feit dat ik in Nederland het hele jaar door tomatensoep kan maken. In de zomer een heerlijke volle romige variant ala Jamie Oliver en in de zomer een lichte koude Spaanse Gazpacho.Het milieu daarentegen is iets minder blij met deze luxe.

Herkomst en milieu


Het milieu en de plek waar we onze voeding vandaan halen, hangen nauw met elkaar samen. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de banaan. In Nederland groeien geen bananen, simpelweg omdat we er het klimaat niet voor hebben. Toch kunnen wij het hele jaar door genieten van deze vrucht. Wij importeren de bananen namelijk uit tropische landen, waar het het hele jaar door lekker warm is en de zon volop schijnt.


De bananen worden groen geoogst, waarna ze in grote koelschepen naar Nederland (en andere landen) worden vervoerd. Eenmaal in Nederland worden ze gerijpt in speciale rijperijen. Zodra ze geel zijn worden ze vervoerd naar de supermarkt of de groenteboer.

Duurzame boodschappen

Dit hele proces kost natuurlijk inmens veel energie. De brandstof voor de schepen, de energie voor de koeling aan boord, het transport vanuit de haven naar de rijperijen, de energie om de banenen kunstmatig te rijpen, het transport naar de verkooppunten… Ik ben gek op bananen, maar erg duurzaam zijn ze dus helaas niet.


Als je dit vergelijkt met een aardbei die op Hollandse volgrond groeit, met de hand geplukt wordt en vervolgens door de boer op de lokale markt verkocht wordt, dan is de Hollandse aarbei vele malen minder belastend voor het milieu dan de tropische banaan!

Stel je nu eens voor dat je zelf een plant in je tuin hebt staan waar je aardbeien van kunt plukken. Duurzamer dan dat zal het naar alle waarschijnlijkheid niet worden…

Lokaal en Seizoensgebonden
De makkelijkse manier om duurzame producten te kopen, is om producten te kopen waarvan je weet dat ze uit het seizoen komen. Koop je groenten of fruit die niet in het seizoen geoogst worden, dan kun je ervan uitgaan dat het uit een kas of uit het buitenland komt en dat het daardoor (veel) minder duurzaam is. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is de groente- en fruitkalender. Deze zal ik ook maandelijks posten.

Nog een goede manier om duurzamer in te kopen, is om je producten zo lokaal mogelijk in te slaan. Natuurlijk is de supermarkt om de hoek een lokale supermarkt, maar de producten die in de schappen liggen hoeven dat zeker niet te zijn. Deze worden vaak vanuit het buitenland of vanuit andere streken in Nederland geïmporteerd.

Duurzame boodschappen Bijlage 2

Bij een boerenmarkt of bij een lokale groentenboer, bakker , viskraam of kaasboer is de kans vele malen groter dat de producten die verkocht worden uit de regio komen en daardoor duurzamer zijn. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar stimuleert ook de lokale economie. Persoonlijk vind ik het een feestje om mijn boodschappen te doen bij diverse winkels en speciliasten. En niet eens alleen vanwege de wetenschap dat het beter voor de wereld is, maar ook omdat ik weet dat de producten vaak smaakvoller zijn, ik de lokale economie stimuleer en ik een persoonlijke relatie opbouw met de herkomst van mijn voeding en daardoor vanzelfsprekend bewustere keuzes maak.

Conclusie
Het mag dus duidelijk zijn dat er een stevige relatie bestaat tussen de herkomst van de producten die je koopt en de belasting die zij vormen voor het milieu. Een tropische banaan is een grotere belasting voor omgeving en milieu dan de Hollandse aardbei.

Lokaal en seizoensgebonden zijn voor mij de belangrijkse en makkelijkste manieren om duurzame producten in te kopen. Een praatje in de winkel en groot bewustzijn van mijn invloed op het milieu leert mij al snel meer over de herkomst van mijn voeding. Een andere goede manier om duurzame producten aan te schaffen is door ze zelf te verbouwen in een moestuin of gewoon op de vensterbank in huis of in je eigen achtertuin.

Duurzame boodschappen Bijlage 3

Iedereen is vrij om te kiezen. Ik koop in de winter gewoon tomaten. En ik eet bananen. Best veel zelfs. Maar ik bekijk iedere maand de groente- en fruitkalender en kies zoveel mogelijk producten van de maand en maak daar mijn maaltijden mee klaar. Dit zorgt er niet alleen voor dat ik me gezonder en beter voel, maar ook dat er meer afwisseling is in wat ik eet. Zo ontdek ik zelfs producten waarvan ik voorheen nog niet eerder had gehoord!

Ik raad iedereen die dit leest dan ook aan om eens te onderzoeken welke lokale ondernemingen voor levensmiddelen er in regio Leidsche Rijn bestaan. En welke ondernemingen er aandacht hebben voor duurzaamheid. Ik zou deze ondernemers graag een podium willen geven in mijn blog en op die manier mensen inzicht geven in waar zij duurzame en lokale producten kunnen aanschaffen.

Tips en/of verzoeken zijn dus van harte welkom!Hartelijke groeten,
Dayenne


Advertentie:

Advertenties:

2 reacties

 1. Wat een leuke en goeie blog! Ik heb geen groene vingers en helaas ook geen tuin, maar ik probeer wel bewust boodschappen te doen en te eten. Leerzaam wat je schrijft!

 2. Beste Marianne,

  Wat leuk om te horen dat jij mijn blog met plezier leest!

  Helaas heb ik ook geen tuin of balkon en kan ik dus ook nog niet mijn eigen groenten kweken, maar wat potjes met kruiden, kiemen en tomaatjes gaat gelukkig wel op de vensterbank.

  Goed dat je op een andere manier wel bezig bent met duurzame voeding! Als iedereen binnen haar/zijn mogelijheden een steentje bijdraagt zijn we al een heel eind denk ik.

  Mochten er onderwerpen zijn waar je graag meer over zou willen weten, dan hoor ik dat altijd graag!

  Hartelijk groeten,

  Dayenne


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website