Smurf uw kind het ziekenhuis in met Smurfenijs

27 juli 2013 17:00  Redactie  9 reacties

Vorige week kreeg ik ineens een Whatsappje van mijn uitgever. Zij heeft een zoontje van 6 jaar oud en ze was de nacht ervoor met hem in het ziekenhuis beland. Met netelroos over zijn hele lichaam, oedeem benen en zweetaanvallen.

De kinderarts vroeg haar of haar zoontje misschien Skittles had gegeten en ja, na wat navragen bleek dat hij een flinke hoeveelheid had binnengekregen, die middag ervoor op een kinderfeestje. De arts vertelde dat hij met grote regelmaat (!) kinderen aantrof die sterke allergische reacties op de felblauwe kleurstof met het nummer E133 hebben..

Overigens niet alleen in Skittles aanwezig, maar ook in het o zo populaire Smurfenijs. Recent plaatste het Haarlems Dagblad (voor mij als Haarlemse de lokale krant) er nog een blij stukje over in de krant, dat een ijssalon in Haarlem meldde dat kinderen huilend aan de toonbank staan wanneer het er een keertje niet is.

Smurf ijs
Voor mij direct reden om even de boeken in te duiken en dan met name het geweldige boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget. Handig naslagwerkje in de e-nummer jungle.

Ineens waren die hysterisch huilende kinderen in de ijssalon niet zo onwaarschijnlijk meer. E 133 heeft volgens Gouget als risico’s hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en geldt als kankerverwekkend. Kom jongens, we gaan een lekker ijsje halen!

Alles met mate gaat in de meeste gevallen goed en met teveel googlen kun je jezelf natuurlijk gek van angst maken.. Toch zitten er soms wel wat waardevolle sites bij denk ik:10 e-nummers om te vermijden (Engels). Ondertussen typ ik in de hitte vlijtig door aan mijn nieuwe boek voor kinderen, dit komt in januari uit.

Bron: Jacqueline van LieshoutAdvertenties:


9 reacties

  1. Hoi Jaqueline, weet je toevallig ook van het bestaan van wetenschappelijke onderzoeken die zijn herhaald door meerdere onderzoekers met dezelfde resultaten als uitkomst, of van een dubbel-blind-placebo test? Dit zijn namelijk behoorlijk zorgwekkende gevolgen die je beschrijft, dus daar wil ik het fijne van weten. Dus ik krijg graag wat leesvoer van je in de vorm van bronnen.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website