Even voorstellen: Agnes Ferwerda, onze blogger over stadstuinieren

Van Fast Food naar Slow Food!
Als student werkte mijn vriendje bij McDonalds die toen nog druk aan het uitbreiden was in Nederland. Snackbars bestonden natuurlijk al, maar sinds de komst van McDonalds was fast food pas echt een begrip geworden. Binnen een paar minuten het eten voor je neus en hap, slik, weg. In onze eerste vakanties werd er steevast bij de fast food keten gegeten. Een keuze maken uit de oude vertrouwde menu’s was gemakkelijk en “dan weet je wat je eet”, dacht ik toen.

Inmiddels heb ik de wereld en mijn smaakpupillen verkend. Wat ik vroeger niet lustte lus ik inmiddels wel. Ook vraag ik me nu meer af waar voedsel vandaan komt en of ik het de milieubelasting wel waard vind om bijvoorbeeld appels uit Nieuw-Zeeland te kopen terwijl we in eigen land heerlijke appels hebben.

Fast food trekt me dus steeds minder. Al die kant en klare happen met teveel suiker, zout en E-nummers. Geef mij maar slow food, genieten van goede voeding! Lekker eten waarvan ik weet waar het vandaan komt, het liefst uit de buurt en met respect voor dier, aarde en mijn lijf. Noem mij maar een slow foodie.

Tuinieren vind ik ook erg fijn en de Engelse Kitchen Gardens vind ik prachtig. Moestuin aan huis, zeg maar: ideaal voor een slow foodie. Inmiddels is mijn stadstuintje daarom veranderd in een pluktuin met heerlijke salades, tomaten, kruiden, courgettes, wortelen en noem maar op. Bijna alles is geweekt in potten, dus een grote tuin heb je niet nodig.

Ik vind het erg leuk om anderen te inspireren om ook te genieten van het eten en koken uit eigen tuin. Een nostalgisch tintje zit er aan, maar dan in een modern jasje. Ook in een nieuwbouwwijk is het mogelijk een moestuintje aan huis te hebben. Krijg ik Regio Leidsche Rijn aan het moestuinieren in eigen tuin? Met mijn blog wil ik zeker een poging wagen. Regelmatig zal ik wat tips gaan geven om te genieten van “the good life”.
Duurt het kweken van groente en kruiden je allemaal veel te lang maar wil je het toch wel eens proberen? Dan heb ik alvast twee leuke tips voor je:
Begin eerst eens met het kweken van babyleaves. Dat zijn jonge slaplantjes die je al na 4 tot 5 weken kunt oogsten. Zaai bijvoorbeeld wat rucolazaadjes in een bak met potgrond en oogst deze heel jong, deze jonge blaadjes zijn heerlijk om te eten en nadat je ze afgeknipt hebt groeien ze weer aan waardoor je meerdere keren kunt oogsten.

Een andere tip is het kweken van kiemgroente. Hierbij kun je in een kweekpot groentezaden laten ontkiemen zoals alfalfa of bietenspruiten. Dit kun je heerlijk in salades of oosterse gerechten verwerken. Dit kiemen duurt vaak maar 3-5 dagen. Ik zal het hier later nog wel eens wat uitgebreider over hebben. Maar eh: Hoe fast wil je het hebben?!…

Meer interessante onderwerpen
Misschien vindt je de volgende onderwerpen ook wel interessant: Bewust eten, stadstuinieren, moestuinieren, mindfulness, kunst en cultuur en binnenkort ook over bewustwording van voedingsmiddelen.

Wil je ook bloggen?
Wij zijn nog op zoek naar mensen die willen bloggen over hun sport en/of vereniging. Misschien heb je wel een ander leuk onderwerp wat je graag met buurtbewoners wil delen? Heb je interesse? Neem dan contact met ons op of stuur een mailtje naar: [email protected]

Een overzicht met bloggers kan je vinden onderaan onze startpagina.

2 gedachten over “Even voorstellen: Agnes Ferwerda, onze blogger over stadstuinieren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven