Death by sugar: van 5 naar 35 kilo suiker per persoon

Death by sugarSoms word ik beticht van ‘bangmakerij’, door te schrijven over kinderen die in het ziekenhuis belanden na het eten van smurfenijs of luizenbloed dat gebruikt wordt voor de roze kleur in glacé koeken of tompoucen. Tja. Ik zie het eerder als interessante informatie die je hopelijk een klein stukje verder helpt in de extreem ingewikkelde voedseljungle. Ik snap wel dat mensen zeggen: ‘ik weet ondertussen niet meer wat ik moet eten, wat is nu wel en niet gezond?’. Naar mijn mening kun je kijken naar de mensen, hun gewicht, gezondheid en de problemen daaromtrent. En wat eten deze mensen? Zou eens een idee zijn voor een huisarts om zich daar eens in te verdiepen.

Als je weet dat de helft van de Nederlanders te zwaar is en we te maken hebben met een enorme golf aan diabetes type 2 patiënten, dan valt bij mij wel een kwartje wanneer ik hoor dat wij 100 jaar geleden zo’n 5 kilo suiker per persoon per jaar aten en dat nu 35 (ja, je leest het goed) kilo is. 35 kilo suiker! En wanneer je in de wereld van de suiker duikt, wordt het al snel duidelijk. Vergeet de wereldwijde drugshandel, de macht van de suikerindustrie is ongekend en in mijn ogen veel gevaarlijker.

Vanochtend was ik bezig een stuk te schrijven over een week suikervrij eten. Maar dan wel gewoon met voedsel uit de supermarkt. Ga er maar aan staan zou ik zeggen, je hebt geen enkel idee waarin, en dan ook hoeveel, suiker er wordt verwerkt in ons eten en drinken. Kijk naar de hoeveelheid suiker per 100 gram op kant en klaar maaltijden, soepen, sauzen en ga maar door. Ook in vleeswaren wordt suiker verwerkt, niet veel maar je krijgt het dus als ‘gewoon’ etende Nederlander de hele dag binnen. En we willen alsmaar meer. Dat blijkt wel uit bovenstaande cijfers.

Diverse wetenschappers van universiteiten hebben ontdekt dat suiker een vergelijkend effect op de hersenen heeft als cocaïne. Lijkt me best verslavend dus, toch? En een verslaafde is de hele dag met zijn drug bezig. Waar is mijn volgende shot?

De producten speciaal voor kinderen, ontbijtgranen met tekenfilm figuurtjes erop bijvoorbeeld, worden op ooghoogte van de kids geplaatst zodat ze deze direct in het karretje kunnen stoppen. Deze producten bestaan meestal voor 1/3 uit suiker. De toediening van deze hard drug begint al op heel jonge leeftijd, met een onschuldig lijkend ‘Pyjama Papje’, per 100 gram product bevat dit 35 gram suiker. Dat is nog eens slimme klantenbinding! Laat ze maar jong starten, dan kunnen we de verslaving er lekker diep inwrijven.

Is suiker dan altijd slecht? Moeten we er bang van worden? Nee, want suikers zijn essentieel breinvoedsel. Maar die suikers krijg je prima binnen wanneer je producten uit de natuur eet. Al die gefabriceerde, geraffineerde en verder bewerkte rotzooi maakt ons heel dik en heel ziek. Ja, jou ook!

Bron: Jacqueline van Lieshout

2 gedachten over “Death by sugar: van 5 naar 35 kilo suiker per persoon”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.