kasteel, De Haar, Haarzuilens

Deftig dutten: Slaapkamergeheimen van De Haar

Voor het eerst na ruim een eeuw stelt Kasteel de Haar Utrecht de slaapkamers van de baronale familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar en hun gasten uit de internationale jetset tentoon. Bezoekers krijgen van 4 september tot en met 30 november 2013 eenmalig de kans zelf de weelde van deftig dutten te beleven tijdens ‘Slaapkamergeheimen van De Haar’. Ileen Montijn, historica en schrijfster van onder meer ‘Tussen stro en veren’ over de geschiedenis van het bed in het Nederlandse interieur, verricht de officiële opening op 4 september 2013. De slaapvertrekken van De Haar zijn een toonbeeld van kosmopolitische luxe. De baron imponeerde zijn logés die vertrouwd waren met de meest mondaine interieurs van Grands Hôtels en van hun eigen stadspaleizen en buitenhuizen. Iedere slaapkamer is onderscheidend van stijl en inrichting, geheel tegen het zere been van de befaamde architect Pierre Cuypers die het kasteel als gesamtkunstwerk herbouwde in neogotische stijl.
Stijlvol slapen in Kasteel de Haar
Op 4 september 2013 neemt Ileen Montijn een sleutelpositie in bij de officiële opening van ‘Slaapkamergeheimen van De Haar’. Zij is historica en schrijfster van onder meer ‘Tussen stro en veren’ over de geschiedenis van het bed in het Nederlandse interieur, het boek ‘Schoonheid als hartstocht’ over architect Pierre Cuypers en het recent verschenen boek ‘Hoog geboren, 250 jaar adellijk leven in Nederland’. Ileen Montijn opent na 100 jaar de slaapvertrekken van de baronale familie van Kasteel de Haar en hun gasten uit de internationale jetset. Zij laat haar licht schijnen op het verschil in luxe, comfort en slaapgewoontes van vroeger en nu.

Vroeger voor de jetset, nu voor iedereen
Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel De Haar één maand per jaar, september, wordt bewoond door familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van vooraanstaande gasten vormde het middelpunt van deze traditie. Een half jaar van te voren begon personeel met de voorbereidingen. Matrassen werden geklopt, gezogen en gekeerd, het juiste bedlinnen werd geselecteerd – een enorme puzzel, want geen enkel bed of matras is hetzelfde – en om de kamers lekker te laten ruiken werd er rondgelopen met een lepel verwarmd parfum…


Advertentie:

Alle gasten kregen een ‘eigen kamer’ van te voren toebedacht door de barones die per logé zorgvuldig het type kamer selecteerde. De slaapvertrekken hebben de kosmopolitische luxe van Grands Hôtels, maar zeker niet de eenvormigheid ervan. Ieder slaapvertrek is uniek en werd voorzien van zorgvuldig door de barones gekozen bloemen, boeken, tijdschriften, dranken en toiletartikelen. De parfums, zeep en shampoos waren traditiegetrouw van het merk Guerlain. Gasten konden zich kwistig besprenkelen met Jicky, Mitsouko of l’Heure bleue. De baron en barones hadden overigens ieder een eigen slaapkamer, een echt adellijke gewoonte om apart te slapen.

Stijlvol slapen bij de baron
Voor het industriële tijdperk waren bedden de duurste artikelen in huis, en alleen de rijken konden zich een fatsoenlijk bed veroorloven. De zeer welgestelden hadden een aparte slaapkamer en uitsluitend de allerrijksten konden zich luxueus en bij elkaar passend slaapvertrek permitteren. Kasteel de Haar heeft in totaal 200 ruimtes, er zijn 20 slaapkamers, 12 badkamers en 15 bedienden vertrekken. De baron had in samenspraak met Pierre Cuypers, de befaamde architect, het kasteel grotendeels laten inrichten in de neogotische stijl die de glorietijd van het geslacht Van Zuylen in de middeleeuwen tot uitdrukking bracht. Echter, voor de eigen slaapkamers en gastenkamers op de eerste en tweede verdieping kozen de baron en barones nadrukkelijk voor een meer eigentijdse inrichting. Barones Hélène, zelf telg uit het puissant rijke bankiersgeslacht De Rotschild, prefereerde voor het interieur ‘le goût Rothschild’ als stijl, met een on-Nederlandse allure. Haar eigen slaapkamer, uitgevoerd in roze en ecru, met een boudoirachtige badkamer met verzonken bad en vuur vergulde accenten, is daar een fraai voorbeeld van.

Voor de inrichting wendden zij zich tot Franse interieurarchitecten en firma’s als Maison Jansen en Maple & Co. die naam hadden gemaakt met de inrichting van kosmopolitische hotels, herenclubs en zelfs Koninklijke Paleizen. De slaapvertrekken werden comfortabel ingericht in interieurstijlen die teruggrepen op vroegere perioden, dat was zeer modieus aan het einde van de 19e eeuw. Tot groot verdriet van Cuypers die het kasteel als één groot gesamtkunstwerk in neogotische stijl had willen inrichten.

Luisterrijke logés
Yves Saint Laurent, Brigitte Bardot, Gregory Peck, Joan Collins en Roger Moore… het is een greep uit de illustere gasten die op De Haar logeerden. Waarom forceerde een kamermeisje de toegang tot de kamer van operadiva Maria Callas? En wat spookte Brigitte Bardot in de nachtelijke uurtjes uit op een brommer in het kasteel? Hoe voorkwam de baronale familie dat de Duitsers als ongenode gasten hun intrek namen in het kasteel? Deze en andere slaapkamergeheimen van De Haar worden dit najaar ontrafeld.

Bezoekersinformatie
De ‘Slaapkamergeheimen van De Haar’ kunt u beleven tijdens de kasteelrondleiding ‘Slaapkamergeheimen’ van 4 september t/m 30 november 2013.
Bekijk eht item ook in onze Agenda.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.