Vissen in VS dood door vloeistoffen schaliegasboring

Vissterfte in de Amerikaanse staat Kentucky is waarschijnlijk het gevolg van vloeistoffen die zijn gebruikt bij ‘fracking’. Dat is de boortechniek waarmee schaliegas wordt gewonnen.

Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS donderdag verklaard na onderzoek.

Volgens de USGS zijn de vloeistoffen hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de ,,wijdverspreide” dood van onder meer vissen in het riviertje Acorn Fork in het zuidoosten van Kentucky. In dat watertje leeft een zeldzame soort karper, die in kleine, tamelijk ge├»soleerde groepen leeft.

Schade door de vloeistoffen kunnen daardoor ertoe leiden dat een gehele populatie van de vis wordt vernietigd, aldus de geologische dienst. Behalve de karper hebben ook meer algemene soorten, zoals de groene zonnebaars, te lijden onder de vloeistoffen die bij ‘fracking’ zijn gebruikt.

Gasbron
De vloeistoffen waren gelekt bij een gasbron in de buurt. De USGS deed het onderzoek samen met de Amerikaanse natuurorganisatie FWS.

Deze week publiceerde minister Henk Kamp van Economische Zaken een onderzoek naar de mogelijke risico’s van boringen naar schaliegas in Nederland. Daarin stond dat het risico op vervuiling van de bodem en op vervuiling van grond- en drinkwater beheersbaar is.

Bron: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].