Drinkwaterbedrijven uiten kritiek schaliegasbeleid

Drinkwaterbedrijven vinden dat ze een te kleine rol hebben bij de besluitvorming rondom de winning van schaliegas.

In NRC Handelsblad van zaterdag uitten ze kritiek op minister Kamp van Economische Zaken.

“Kijkend naar de risico’s houdt Kamp zijn omgeving voor de gek”, zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Ze is verontwaardigd niet door het ministerie gevraagd te zijn naar haar bezwaren tegen de winning van schaliegas. “Er gaat iets heel belangrijks gebeuren in de ondergrond en Vitens is niet uitgenodigd mee te denken.”

Minister van Economische Zaken Henk Kamp zei maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat de uitkomsten van een maandag gepresenteerd onderzoek tonen dat de risico’s beperkt zijn.

“Uit het onderzoeksrapport blijkt nu dat de risico’s van opsporing en winning van schaliegas met de huidige wet- en regelgeving goed te ondervangen zijn”, aldus Kamp.

Proefboringen
Om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse energievoorziening en economie vast te kunnen stellen zijn volgens de minister proefboringen nodig.

Declercq spreekt in het NRC van een “gedegen onderzoek”, maar vindt dat de minister verkeerde conclusies trekt.

“Tijdens zijn persconferentie heeft minister Kamp één keer het woord drinkwater laten vallen. Ik mis de reële benoeming van welke risico’s schaliegaswinning met zich meebrengt voor het grondwater en welke maatregelen er worden getroffen om ze te beheersen.”

Ook Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, vindt dat het ministerie de mogelijkheid tot vervuiling van het grondwater bagatelliseert.

Het Brabantse drinkwaterbedrijf BrabantWater maakte eerder al beked zelf ‘gericht’ wetenschappelijk onderzoek te doen naar de risico’s van schaliegaswinning voor het drinkwater.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].