Soja gezond? Ja of nee?

2 september 2013 07:30  Redactie  5 reacties

Bijna dagelijks krijgt Jacqueline mails over soja en de producten die ervan gemaakt worden. Vragen zoals ‘mag ik tofu eten?’ of ‘kan ik soja melk drinken in plaats van geitenmelk?’ komen constant voorbij. Ook in de alternatieve hoek blijft het een hardnekkig verhaal dat soja heel goed is voor een mens. Het wordt gezien als de ideale vlees- of visvervanger en daar speelt de producent uiteraard gretig op in. Het was ooit een bijproduct van de industrie waarvan grote hoeveelheden overbleven. Dan maar aan de consument slijten. Van alles wordt ervan gemaakt; soja toetjes, soja melk, soja burgers, noem het maar op. We denken allemaal dat het heel gezond is. Is het ook zo?
Soja gezond? Ja of nee?
Gefermenteerd of ongefermenteerd?!
Allereerst moet echt benadrukt worden dat je altijd, of in ieder geval zoveel mogelijk, moet kiezen voor biologische producten. Zeker in de soja-wereld. Genetisch gemanipuleerde soja wil je niet in je buurt hebben. Wanneer het aan hongerige varkens wordt aangeboden lopen ze er met een boog omheen.

Dan is er nog een verschil tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja. Hier een lijstje met wat nu wat is:

Ongefermenteerde soja (ongezond)

  • tofu
  • tahoe
  • alle soorten sojamelk
  • soja babymelk poeder
  • soja eiwitpoeders
  • vegaburgers, sojaworstjes (check voor gehydrolyseerd sojapoeder)

Gefermenteerde soja (gezond)

  • biologische miso (mugi gerst en genmai miso)
  • biologische tempé
  • sojasaus
  • tamari (glutenvrije sojasaus)
  • natto (gefermenteerde bonen)

Wat is nu het probleem van ongefermenteerde soja?

Fytinezuur, net als in de boterham
Soja is een peulvrucht en bevat net als zijn andere familieleden (rijst, gerst, haver, tarwe en rogge) fytinezuur. Dit zie je ook weleens staan bij de lijst van ingrediënten op brood. Het zorgt voor het blokkeren van de opname van essentiële mineralen (zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink). Het wordt daarom ook wel een mineraalrover genoemd. Ook blokkeert het de inname van jodine, essentieel voor de groei en stofwisseling en daarnaast voor de schildklier om schildklierhormonen te produceren.

Zelfde effect als de anti conceptie pil?!
Het gevaarlijkste effect zijn de aanwezige fyto-oestrogenen. Deze hebben de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Het is duidelijk dat het drinken van twee glazen sojamelk in slechts één maand genoeg chemische stoffen levert om de menstruatiecyclus van een vrouw te beïnvloeden. Ook vergroot het de kans op borstkanker en zoals gezegd heeft het een sterk effect op de schildklier wat tot flinke problemen en ziektes kan leiden.

Als je bedenkt hoeveel sojamelk sommige baby’s voorgeschoteld krijgen.. dan schrik je. Wanneer ze uitsluitend deze melk als voeding krijgen dan komt de hoeveelheid fyto oestrogenen uit op dezelfde hoeveelheid oestrogenen als in 5 anti-conceptiepillen (!). De bijwerkingen hiervan worden niet opgemerkt, maar tijdens het opgroeien zijn de kinderen vaak verkouden, hebben een flinke suikerbehoefte, vaak geïrriteerd en hebben vaak last van voedselintolerantie.

Nog meer problemen met ongefermenteerde soja..

  • verzwakt het immuunsysteem
  • vergroot de kans op nierstenen
  • draagt bij aan voedselallergieen en spijsvertering intolerantie
  • kunnen problemen met de alvleesklier veroorzaken
  • bevat enorm veel aluminium, dit kan giftig zijn voor het zenuwstelsel en de nieren

Voordelen van gefermenteerde soja

  • fytinezuur wordt geneutraliseerd tijdens het fermentatieproces
  • sterk positief effect op de darmflora
  • zorgt voor betere opname van voeding (en voedingsstoffen)

Suiker, ook in de soja producten toevoeging nummer één
Kijk maar eens in de supermarkt op de achterzijde van de populaire sojaproducten en zie hoeveel suiker daarin zit.. Need I say more?

Gebruikte bron: E-book ‘Voeding die je slank maakt’ van Jesse van der Velde

Bron: Jacqueline van Lieshout


Advertentie:

Advertenties:

5 reacties

  1. Dat het eten van tofu en tahoe ongezond zou zijn??? In ieder geval gezonder dan producten met dierlijke eiwitten.
    Je degradeert gelijk ruim tweederde van de wereldbevolking tot ongezonde eters.
    Biologische producten zijn niet per definitie gezonder dan niet biologisch geteelde producten. Er zijn andere goede redenen om biologisch geteelde producten te kopen.

  2. rijst, gerst, haver, tarwe en rogge zijn familie van de peulvrucht soja, wellicht even goed dat je terug gaat naar de schoolklas!
    en brood wordt ook al gelijk ongezond verklaart
    met sojasaus zou ik juist oppassen, het staat bol van zout en suiker!


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website