Lezersinzending: Foto dubbele regenboog

Lezers inzending regenboogWij ontvangen van een lezer deze bijzonder foto waarop een dubbele regenboog te zien is. De foto is zojuist om half zeven na een hevige regenbui gemaakt in Leidsche Rijn in de wijk Langerak. De flats op de foto bevinden zich op de ‘kop’ van de Langerakbaan.

Let vooral ook op de tweede, wat minder felle, regenboog. Het verloop van de kleuren is precies tegenovergesteld ten opzichte van de eerste regenboog.


Advertentie:

Bedankt Ronald Correljé voor de inzending!

Wikiperdia over een Tweede en derde regenboog
Soms is door dubbele terugkaatsing van zonlicht in druppels buiten de gewone regenboog nog een tweede zwakkere bijregenboog te zien. De kleuren staan in omgekeerde volgorde van de hoofdboog. Tussen de beide bogen is de hemel donker in de zogenaamde donkere band van Alexander genoemd naar de Griekse filosoof Alexander van Aphrodisias (rond 200 n. Chr) die dit verschijnsel als eerste beschreef. Bij voldoende water in de lucht en voldoende sterke belichting is een derde, nog zwakkere regenboog zichtbaar boven de tweede. De boog is weer zwakker doordat een extra weerspiegeling in de druppel optreedt: hierbij gaat licht verloren. Weer is de volgorde van de kleuren omgekeerd, zodat de derde boog dezelfde kleurenvolgorde heeft als de eerste: rood buiten, violet binnen. (Van de derde boog is vaak alleen de kleur groen vaag waar te nemen.) In theorie zijn er nog meer, steeds zwakkere regenbogen.
Meer op Wikipedia

4 reacties op “Lezersinzending: Foto dubbele regenboog”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.