Petitie: Utrecht centrum onbereikbaar met (oudere) auto?

Petitie milieuzoneDe gemeente Utrecht is van plan oudere auto’s uit de binnenstad te weren middels een milieuzone. Het zou gaan om benzineauto’s ouder dan 19 jaar en diesels ouder dan 8 jaar. Mocht u een wat oudere auto hebben (een klassieker of omdat u budget een nieuwe auto niet toelaat) dan kan dat betekenen dat u deze binnenkort niet meer kan gebruiken om de binnenstad van Utrecht te bereiken.

Tegenstanders
De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) is daar fel op tegen. Zij wil daarom dat er een referendum wordt gehouden onder Utrechters, zodat zij zich kunnen uiten over een dergelijk voorstel. In totaal zijn er voor het referendum 2700 handtekeningen nodig. De regio Leidsche Rijn wordt gezien als een benadeeld gebied, aangezien het lastiger zou worden voor mensen met oudere auto’s om de binnenstad van Utrecht te bereiken. Om te laten zien om welke auto’s het verboden wordt om Utrecht binnenstad in te rijden, organiseert de KNAC op zaterdag 28 september een rijtoer rond de winkelcentra in Overvecht, Kanaleneiland en Leidsche Rijn. Auto’s van acht jaar en ouder rijden mee.

De KNAC is voor schone lucht maar tegen milieuzones voor auto’s. Uit onderzoek van de ADAC blijkt namelijk dat steden met een milieuzone voor auto’s niet schoner zijn dan steden zonder milieuzones.

Voorstanders
De gemeente Utrecht schrijft hierover het volgende: Een milieuzone draagt positief bij aan de gezondheid van de inwoners. Binnen een milieuzone mogen alleen voertuigen rijden en parkeren die aan bepaalde eisen voldoen qua uitstoot. In Utrecht geldt sinds medio 2007 de maatregel alleen nog voor vrachtauto’s. Vanaf die datum mogen alleen relatief schone vrachtauto’s deze zone inrijden. Utrecht is voornemens om de milieuzone ook in te voeren voor bestel- en personenauto’s.

Petitie
Inwoners van Utrecht die ook een referendum wensen over de Utrechtse milieuzone worden opgeroepen de petitie te tekenen op:
http://referendummilieuzonesutrecht.petities.nl/.

1 gedachte over “Petitie: Utrecht centrum onbereikbaar met (oudere) auto?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.