Kaneel: goed of slecht voor je?

Iedereen kent de specerij kaneel wel. Je voegt het bijvoorbeeld toe aan de appeltaart, strooit het over de pannenkoek of je drinkt kaneelthee. Maar wat is kaneel eigenlijk en wat doet het?

Kaneel is een boom die groeit in o.a. Sri Lanka, Indonesië, India en Vietnam. De schors van de kaneelboom wordt gedroogd en vervolgens tot een stokje gerold. En andere variant die we kennen is dat het vermalen wordt tot poeder. Het woord “kaneel” komt van het Latijnse woord “canella” wat simpelweg “stokje” betekent.

KaneelSoorten
Er bestaan vier soorten kaneel waarvan Ceylon en Cassia de meest bekende soorten zijn. De geleerden zeggen dat Ceylon het beste soort is. Dit omdat er in de andere soorten een stof zit die niet goed voor je is. Deze stof heet coumarine en kan leiden tot leverschade en bloedstollingsproblemen omdat het een bloedverdunner is. Ceylon kaneel is zoeter van smaak en de stokjes zijn zachter. Cassia kaneel is veel kruidiger van smaak.

Kaneel is gezond en de medicinale werking bestaat uit een hele waslijst:

 • stabiliseert de bloedsuikerspiegel
 • gaat winderigheid, diarree, maagpijn, menstruele klachten en misselijkheid tegen
 • werkt ter bevordering van de spijsvertering
 • werkt immuunversterkend
 • helpt te verwarmen als je het koud hebt (ook de twijgen en bast van de boom helpt)
 • helpt tegen artritis (gewrichtsontstekingen)
 • bevordert de vitaliteit
 • een grote bron van mangaan, vezels, ijzer en calcium
 • verlaagt de cholesterolbereiding, bereiding: 2 theelepels honing en 3 theelepels kaneelpoeder in een glas heet water.
 • helpt tegen hoesten, verkoudheid en/of koortsbereiding, bereiding: meerdere dagen achter elkaar 1 eetlepel warme honing met ¼ eetlepel kaneelpoeder innemen.
 • zorgt voor een frisse adem, gaat tandontsteking tegenbereiding, bereiding: dagelijks in heet water 1 theelepel honing en 1 theelepel kaneelpoeder doen, roeren en daarmee gorgelen.
 • voorkomt een blaasinfectiebereiding, bereiding: 2 theelepels kaneelpoeder en 1 theelepel honing in een glas heet water. Dit vernietigt de bacillen in de blaas.

Sporters
Voor sporters is het ook interessant om kaneel te gebruiken omdat dan meer anabole eiwitten aangemaakt worden in de spiercellen. Die spiercellen nemen meer glucose op en dat levert weer meer energie voor het sporten op een natuurlijke en gezonde manier.

Zitten er dan geen nadelen aan het gebruik van kaneel?
Uiteraard is het niet de bedoeling dat je extreem veel kaneel gebruikt want het is bekend dat het bloedverdunnend werkt, in ieder geval de kaneelsoorten waar veel coumarine in zit. Kies daarom voor de varianten zonder (of met zo min mogelijk) coumarine.

Over 2 weken weer een nieuwe blog over de bewustwording van gezond eten en bewegen. Mijn blogs zal ik met name richten op bewustwording van voedingsmiddelen. Verder geef ik tips, adviezen en recepten over gezond eten en bewegen.
Als je verzoeken hebt waarover je meer informatie zou willen of waar ik een blog over zou moeten schrijven laat het me weten!

Mariska van der Pijl is gediplomeerd Gewichtsconsulent met bedrijfskundige achtergrond en heeft ook meerdere sportopleidingen gedaan. Ze woont samen met haar vriend en zoontje van 3 jaar en heeft een praktijk in het begeleiden van mensen op gebied van voeding en beweging: Sportalicious.


Advertentie:
-->

Gratis e-mailnieuwsbrief

Reageren

11 gedachten over “Kaneel: goed of slecht voor je?”

 1. Lisanne Lentink

  Spannende titel, want ik werd ineens bang dat kaneel misschien toch slecht zou zijn! Interessante blog en gelukkig kan je bijna alleen maar positieve gevolgen van kaneel benoemen.

 2. Ilse

  Hoi Mariska,

  Leuke, deze blogs!

  Ik eet dagelijks kwark met (appel en) kaneel, dus ben blij om te lezen dat ik zorgeloos kaneel kan blijven eten.

  Ik ben erg benieuwd naar hoe dit met rauwe cacao zit. Ik eet een paar keer per week overnight oats (met sojamelk, kwark, gojibessen en noten) en doe daar altijd een beetje rauwe cacao doorheen. Ik vind die chocoladesmaak heerlijk. Laatst hoorde ik dat dit puur vergif zou zijn voor je lichaam. Via Google word ik niet veel wijzer en lees ik veel tegenstrijdige verhalen. Misschien dat jij hier meer over weet?

  Groetjes Ilse

  1. Mariska

   Hoi Ilse,

   Dank je wel dat je mijn blogs leuk vindt om te lezen 🙂

   Voor wat betreft rauwe cacao:
   Mijn persoonlijke mening is dat het geen kwaad kan en het juist (in de hoeveelheid die jij schetst) bijdraagt aan een vitaal lichaam. Rauwe cacao bevat namelijk per gram de meeste anti-oxidanten van alle voedingsmiddelen. Dus als ik jou was zou ik het lekker gebruiken en er van genieten!

   Groetjes,
   Mariska

 3. Trafen

  Mijn vriendin begon een tien jaar geleden met haar zgn. “graanhap” van boekweit. Daarin verdween op een grote pan wel een een paar theelepels kaneel met rijkelijk geraspte citroenschil voor de ‘fruitigheid’ en betere opname. De pannen gingen zelfs mee op vakantie. Ik vond het zelf ook lekker maar voelde me nadien vaak een beetje ‘wee’.
  De laatste jaren kreeg ze last van ” Hypo’s ” zoals ze dat zelf noemde en de menstruaties kenmerkten zich door langdurig bloedverlies als van dunne rode inkt.
  Ik ben zelf arts homeopaat/acupunctuur sinds 20 jaar.
  Ik deed haar mijn verdenking tussen haar symptomen en de kaneel toekomen. Kaneel verbindingen worden immers gebruikt bij type 2 diabetes en sommige soorten bevatten Cumarine hetgeen bloed-verdunnend werkt (Wordt daartoe gebruikt in rattengif.) Zij wilde geen gehoor geven aan mijn verdenkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>