Interpretatie

We leven en reageren veel vaker vanuit interpretaties dan we denken. Stel je ziet een kennis. Je hoorde van iemand dat het slecht met diegene gaat. Je benadert de kennis bezorgd, bekijkt hem goed en het gesprek krijgt vorm. De kennis voelt zich meer slachtoffer doordat hij zo benaderd wordt of vraagt zich af waarom iedereen zich zo met hem bemoeid. Dat is niet je intentie maar het heeft wel zeker gevolgen. Was je onbevooroordeeld een gesprek begonnen in het hier en nu was het waarschijnlijk anders verlopen.

Laatst sprak ik een vriendin. Ze vond het heel lief dat ik aanbood naar een feest te gaan in ons geboortedorp, maar ze dacht dat ik het uit medelijden deed omdat zij geen partner heeft (en wel wil) en dan lekker op mannenjacht kon gaan…. Mijn intentie was heel anders, puur persoonlijk. Een ouderwets gezellig feest waar we veel overeenkomstige oude bekenden zouden ontmoeten, dat leek me erg leuk. In dit geval helemaal niet erg, maar je kan je voorstellen dat het heel anders kan lopen. Ik denk dat op deze manier veel ruzies ontstaan, die ontstaan namelijk vaak door misverstanden en verkeerde interpretaties of aannames.


Advertentie:

Een mooie mindfulle tip tot slot: Als ik mijn verhaal loslaat over mensen of dingen, kan ik het verhaal horen van mensen of dingen.

Marianne van Houten is zangeres, actrice, theatermaker. Meer info vind je op www.mariannevanhouten.nl. Marianne geeft ook trainingen op gebied van muziek, theater, zang/ stem en mindfulness.

1 reactie op “Interpretatie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *