Code rood voor provincie Utrecht

Het KNMI in De Bilt heeft maandagochtend ‘code rood’ afgegeven voor de provincie Utrecht, het westen en het noorden van het land. Dat betekent dat het instituut zeer zware windstoten verwacht van 120 tot 140 kilometer per uur.

Het KNMI verwacht dat de storm rond 10:00 uur losbarst en gedurende vijf uur aanhoudt. Het gevaar voor omgewaaide bomen en vallende takken is groot, omdat veel bomen nog bladeren dragen. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten extra manschappen klaar te hebben staan vanwege het aangekondigde noodweer.


Advertentie:

Ook voor het verkeer heeft de storm gevolgen. De verwachting is dat er maandagochtend 300 kilometer file zal ontstaan. “Mensen weten nu al dat het gaat stormen, gaan waarschijnlijk wat eerder de deur uit en tradititegetrouw is de eerste spits na de herfstvakantie ook al een drukkere spits”, aldus de verkeersinformatiedienst VID.

De NS heeft de dienstregeling aangepast en luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg enkele tientallen vluchten geannuleerd, liet een woordvoerder van het bedrijf zondag weten.

SCHADE
Volgens weeronline.nl is maandag in het Waddengebied windkracht 11 mogelijk. Het weerbureau in Zeist verwacht dat de storm in het hele land voor flinke schade aan bomen en gebouwen gaat zorgen.

Zondag rond het middaguur werd er al windkracht 9 gemeten bij IJmuiden. Daarmee telt de harde wind van zondag ook als een storm, meldde weeronline.nl. Volgens het KNMI was de definitie storm nog niet van toepassing en zijn het vooral de windstoten die opvallen.

ZEER ZWARE STORM
Voor de definitie storm moet er overigens gemiddeld windkracht 9 staan over ten minste 10 minuten. Om als storm in de klimatologische boekjes te komen, moet er een uur lang gemiddeld minimaal windkracht 9 worden gemeten. Windkracht 10 wordt een zware storm genoemd, windkracht 11 een zeer zware storm. Bij windkracht 12 wordt er gesproken over orkaankracht.

Bron: RTV Utrecht

1 reactie op “Code rood voor provincie Utrecht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *