Europese Commissie akkoord met teelt nieuwe genmaïs

De teelt van een nieuw type genetisch gemodificeerde maïs in de Europese Unie wordt als het aan de Europese Commissie ligt toegestaan. Dat meldt persbureau Novum. Het gaat om een insectenresistente en herbicidentolerante variant die binnen de EU al wordt gebruikt voor voedsel, maar nog niet wordt verbouwd.

Het maïstype, 1507, werd ontwikkeld door Dupont Pioneer. Dat bedrijf deed zijn eerste aanvraag voor de teelt ervan in de EU in 2001, maar de Europese Commissie stemde er tot nu toe niet mee in.
Genetische modificatie in de landbouw is erg omstreden. Milieuorganisaties zijn felle tegenstanders en vinden “gentech” gevaarlijk. Ook sommige lidstaten zijn tegen. Weer andere, vooral zuidelijke landen staan er juist sympathiek tegenover.


Advertentie:

MONSANTO STOPTE BRUSSELSE LOBBY NA FEL PROTEST
Afgelopen zomer staakte zadenmultinational Monsanto zijn lobby in Brussel na een storm van kritiek. Het Amerikaanse bedrijf is wereldleider in de genetische modificatie van zaden en lobbyde voor de verkoop van Monsanto-producten in Europa.
Greenpeace strijdt al ruim vijftien jaar tegen genetische manipulatie in de landbouw. Genzaden leiden volgens de milieuorganisatie tot grote problemen voor milieu en biodiversiteit.

De EU heeft strenge richtlijnen voor toelating van genetisch gemodificeerd voedsel. Genetisch gemanipuleerde zaden mogen hier pas worden gebruikt na goedkeuring door de Europese Commissie. Een al toegestaan genmaïstype is MON810 van Monsanto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.