Er wordt massaal gesjoemeld met ons eten

Uw biologische eieren komen geregeld uit een legbatterij, in uw koffie zit maïs en aan uw glas ‘puur’ sinaasappelsap is water en suiker toegevoegd.

Voedselproducenten kunnen schaamteloos frauderen en verdienen daar bovendien fortuinen mee. De controles zijn minimaal en de pakkans is bijzonder klein.

Het product waar misschien wel het meest mee wordt geknoeid is olijfolie, dat in de meeste gevallen wordt aangelengd met goedkopere oliën, zoals maïsolie, zonnebloemolie of notenolie.

Zaagmeel
Rode wijn en koemelk worden ook vaak aangelengd en uw thee wordt doorgaans aangevuld met zaagmeel. ‘Wilde’ vis wordt meestal gekweekt in bassins en ‘gezonde’ graanproducten maken vaak gebruik van minderwaardige restanten van volkorengranen.

Volgens Europol zit voedselfraude in de lift. Europa wil de controle verstrengen en de boetes voor fraudeurs fors verhogen. “Onze voeding doorkruist de hele Europese Unie. Er zijn ontelbare schakels in de keten. Daar is niets mis mee, maar elke schakel moet eerlijk en veilig zijn,” zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

Schandalen
Zij stelde een rapport op over voedselfraude en kreeg woensdag veel steun voor de aanpak ervan. Haar rapport is unaniem aangenomen door politieke partijen in de parlementscommissie Voedselveiligheid van het Europees Parlement. De Europese Commissie heeft inmiddels een aparte eenheid gevormd tegen voedselfraude.

“De brede steun toont aan dat Europa eindelijk de ogen opent voor het gesjoemel met ons voedsel”, stelt De Lange. Consumenten werden de laatste tijd opgeschrikt door schandalen, zoals paardenvlees verpakt als rundvlees, ook in Nederland. Eerder was er strooizout verkocht als keukenzout en werden eieren uit legbatterijen verkocht als biologische eieren. “Voedselfraude is te lang een blinde vlek geweest voor inspecteurs en overheid.”

Bron: Nieuwsblad.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.