Column: Over last

Nog niet zo lang geleden kopte de plaatselijke krant dat Terwijde nu eens eindelijk positief in het nieuws was. De bijeenkomst werd zelfs saai genoemd. Opvallend, het werd als nieuws gepresenteerd, alsof het opmerkelijk was dat Terwijde eindelijk eens niet gebukt ging onder overlast van hangjongeren of stinkende vuilcontainers. Het was het belangrijkste nieuws uit dat bericht: Terwijde positief in het nieuws! Hoewel er dus eigelijk geen nieuws was, want er viel weinig over te praten.

En praten, dat is nou net waar het vaak mis gaat. Of beter gezegd: het niet praten, het gebrek aan communicatie veroorzaakt een heleboel ellende. Dit stukje is geen betoog voor een onderlopend poldermodel waarin ik beargumenteer dat eindeloos en oeverloos gekakel een hechte en goede verstandhouding doet ontstaan tussen de groepen ‘slachtoffer’ en ‘stoute jongetjes’, nee, er moet meer gebeuren dan alleen praten. Samenleven is sámen leven. En in het leven hebben we te maken met anderen. Die ook iets willen. Die ook belasting betalen. Belasting die betaald wordt om wegen aan te leggen, vuilnisbakken neer te zetten en bushokjes op te knappen. Die dan weer gesloopt kunnen worden.

Een voorbeeld van hoe het kan is Oss. Daar heeft de gemeenschap al een tijdje last van onaardige jongetjes die de buurt onveilig maken. Vooral voor anderen dan. Bij eenzelfde bijeenkomst als toen in Terwijde heeft de wethouder van Oss toegegeven dat de gemeente ‘heel laks is geweest en dat dat niet nog eens zou gebeuren”. Hulde aan Hoeksema, de wethouder, zou ik zeggen. Hij heeft gepraat met de bewoners van de wijk en toegegeven dat er zijnerzijds, het-één-en-ander-was-fout-gegaan. Misschien is dat ook voor Utrecht wel een oplossing: meer praten en luisteren. Maar daarnaast ook meer de handen uit de mouwen steken. Ik zeg: doen!

4 gedachten over “Column: Over last”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].