Eet ik wel gezond (genoeg)?!

Het allerleukste aan de wereld van de voeding is dat we de waarheid eigenlijk niet weten. BAM. Ik val maar even met de deur in huis. Wat is nu gezond? In de jaren 50 werd roken als gezond gezien, in de middeleeuwen kregen baby’s bier te drinken omdat het water zo goor was, begin 20e eeuw kon je in keurig warenhuis Harrods nog gewoon cocaïne kopen en toen de kant-en-klaar-maaltijden wereld voor ons open ging dachten we ook dat dat gewoon prima gezond was. Om het maar niet te hebben over de angst voor vet, wat heeft ons dat opgeleverd? Voilà, nog veel meer veel te dikke mensen..

Het lijkt wel steeds gekker te worden in de wereld. We worden ons steeds bewuster van wat we eten maar we lijken er nog steeds niet helemaal uit te zijn. Soja was jarenlang dé hype maar blijkt dus (door de hormoonverstorende werking) helemaal niet zo gezond te zijn. Water uit plastic flessen kun je niet meer drinken, ook geen groenten uit blik. Is biologisch wel biologisch? En blijkt wit brood (áls je je überhaupt aan brood waagt) toch de allerbeste keuze en niet het heilige huisje ‘volkoren’?

Gisteren gaf ik les aan 29 aankomende detox coaches en er ontstond een interessant gesprek over wat nu eigenlijk gezond is. Toen iemand vroeg wat mijn bedoeling met mijn boeken is geweest was het antwoord simpel. Door eens een aantal voedingsmiddelen en toevoegingen uit je voedingspatroon te laten voor een periode van 28 dagen, zul je daarna daadwerkelijk bewust kiezen voor wat jij wilt eten en drinken. Wat dat dan ook mag zijn. Luister naar je lichaam, wat voelt goed en wat niet? Voor sommige mensen zijn dat superfoods met exotische namen uit Zuid Amerika. Voor anderen zijn dat spruitjes van de boer in de buurt of eieren van écht vrije en gezonde kippen. Voor mij is dat voeding waarvan ik precies weet wat erin zit, veel groenten en van dichtbij en volgens het seizoen.

De reis naar optimale gezondheid is voor iedereen anders, het maakt niet uit hoeveel zijpaden je neemt, experimenteer en kijk vooral naar de praktijk, hoe voelt het voor jou om bijvoorbeeld glutenvrij te eten of suikervrij? Daar gaat het vooral om, wat leert de ervaring je en hoe wil je hiermee verder gaan. Wéét wat erop je bord komt, wat het ook is.

Enjoy the ride to a healthier you 🙂

Bron: Jacqueline van Lieshout

1 reactie op “Eet ik wel gezond (genoeg)?!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.