Column: Etenstijd

10 maart 2014 18:30  Bas Dekkers  Reageer

Hij slenterde over het perron. De bijzonder hoge overkapping hield de vlagerige regen tegen. In zijn hand een zacht broodje met een dikke worst dat met elke knappende hap spetters vet in het rond spoot. Er was op het perron niet veel te beleven; de winkeltjes waren al dicht en de mensen die op treinen wachtten toonden geen interesse in hem, ze negeerden hem als hij langs liep. Plots versnelde zijn pas en riep hij “Hé kerel!” naar een wachtende man in een zwarte regenjas. De regenjas-man keek verbaasd op, hij had wellicht geen bekende verwacht. Zijn donkere gezicht klaarde op, alsof de zon een einde maakte aan de langdurige regen. De regenjas-meneer stond naast een grijze automaat waar je snoep kon kopen. Een vleugje pret op deze troosteloze dag. Maar de worst-eter was niet geïnteresseerd in het snoep, wel in de mogelijkheid die de automaat onbedoeld bood om zijn worst er bovenop te leggen. De man had nu zijn handen vrij om de regenjas-meneer een hand te geven en ze begroetten elkaar allerhartelijkst. Alsof ze elkaar al jaren niet hadden gesproken werden handen geschud, op schouders geklopt en op luide toon begroetingen geuit.

De worst lag dik te zijn op de automaat. Vetplekken maakten het omwikkelde papier doorzichtig. Wit kleurde langzaam donkergrijs. In het zicht van iedereen. Op een ander perron stond een Cola-beker op eenzelfde automaat, het rietje stak er aan de bovenkant uit. Achter de kromgevormde draden van de harde stationsbank lagen lege wikkels, roze kauwgomplekken, een groene glazen flesbodem en een afgekloven broodje. Naast de vuilnisbak een bruine appelklokhuis. Dikke plakken ingetrapte kauwgom verspreid over het perron. Ook de trap naar het perron was besmeurd met kauwgom, een ingedroogd plakkaat kots onder de leuning in het fietsgootje. Goed gemikt. Gelukkig kwam de trein er in de verte aan.


Advertenties:

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website