Blog: Er borrelt kennis

11 maart 2014 07:00  Ingrid Koppelaar  5 reacties

Stelt u zich eens voor: dat je met 3 best wel hoogopgeleide, rond-de- 40-ers, opgetogen op een donderdagavond bij Maximus brouwerij zit. Je doet voor het eerst mee met de pubquiz. Je vroeg je eerst nog vertwijfeld af hoe je je er op voor zou moeten bereiden, maar besloot toch gewoon te vertrouwen op wat je in je hebt. Je bent ten slotte niet dom, en je staat midden in het leven en in de Vinex. Wat een leuke sfeer hangt er, en wat is het druk! Je bent aangenaam verrast dat dit bestaat hier. Het is drommen bij de bar, en het personeel heeft het druk, maar houdt de stemming er in. De glazen Maximusbier gaan rond, en de avond lacht je toe. Je hebt net de eerste ronde achter de rug, en de antwoorden worden omgeroepen. Je kon na bijna bij elk antwoord juichen want je had de meesten goed. Zie je wel! Niets aan de hand. Je gaat het helemaal niet zo slecht doen deze avond. Naast het feit dat je het gezellig hebt, ga je ook nog best met een fatsoenlijke score naar huis. Denk je…
Misschien had ik geen wijn moeten drinken bij een plaatselijke bierbrouwer. Of was het de biologische thee vooraf of het sapje van Boer Goes. Het was al een veeg voorteken dat we al blokkeerden bij de vraag welke leuke naam ons team had. We kwamen gewoon even niet verder dan M6, de naam die Maximus aan onze rekening had gegeven deze avond. Dat was al geen briljante ingeving van ons. En eigenlijk had ik het wel kunnen weten. Ik ben zo iemand die bij een avondje Triviant ook al niet de sterren van de hemel speelt, en zich enorm ongelukkig kan gaan voelen onder de “Weet je dat niet????s” van de medespelers, die wel scherp zijn op zo’n avond. Ik kan normaal gesproken met charme en babbel ook heel goed verbergen dat ik niet altijd alles weet, en ik kan soms heel wijs uit de hoek komen omdat ik gewoon even snel gegoogled heb. Bij een pubquiz heb je niets aan die kwaliteiten. Maar doordat die eerste ronde zo lekker liep, glooide heel even de hoop dat het deze keer anders zou gaan. Ik weet namelijk dat het luchtig maken van je grasveld verticuteren heet, en dat de naam van het viezige monster uit die prullenbak in Sesamstraat Oscar is. Dan is het niet zo erg als je er even niet op kunt komen waar TT ook al weer voor staat en wat een knekelhuis is. Want hé, de rest van de vragen heb je goed!
Pubquiz in Maximus
Maar al snel bleek dat zo’n eerste ronde echt een opwarmertje is, en dat het voor vervolgrondes niet eens genoeg is als je de encyclopedie uit je hoofd leert. Voor de muziekherkenning zou het fijn zijn als je minstens de Top 2000 op kunt lepelen. (Met naam van het nummer èn artiest!), en ook een filmarchief op je menselijke harde schijf hebt staan. En dat je weet dat de huid van een gemiddelde man ongeveer 15 kg weegt, welke liedjes niet het songfestival gewonnen hebben, en wat de leus van het Leger des Heils is. Het is gewoon niet genoeg dat je gezellig de liedjes mee kunt zingen die voorbij komen. Mijn teamgenoten hielden moed, maar als ik veel niet weet, dan haak ik af en ga ik op blanco. Dus ik ging doen waar ik goed in ben: drankjes halen en grappen maken met medestanders aan de bar, en na elke ronde op charmante wijze het antwoordformulier inleveren bij de jury. Kijk, dàt kan ik. En ik versta de kunst om dat dan wel weer te waarderen bij me zelf. Daardoor was het eigenlijk al niet zo erg meer, en vooral ook wel lachwekkend, dat we als 28e eindigden waar 29 teams mee deden. Mijn teammaatjes bleken kampioen te zijn in omdenken en brachten in dat we alle kans hadden om ons te verbeteren in de toekomst, en dat we niet als laatste waren geëindigd.
Maar stelt u zich nog even voor, dat je dan na zo’n avond in je bed ligt en de nederlaag nog eens overdenkt. Dat je al die “Oh ja…” momenten weer voor je ziet. De momenten waarop de juiste antwoorden genoemd werden en je constateerde dat je dat ergens ook heus wel wist. En dat je dan, tot een zeer groots inzicht komt; Eigenlijk beschik je over een enorm brede kennis, in een ruimschootse hoeveelheid. Zo groot, zo veel en zo overweldigend, dat het gewoon dringen is voor al die kennis bij de uitgang. En dat de wegen naar de uitgang ook nog een beetje omgelegd waren door alcohol. Het is niet dat je niet slim bent, het is gewoon dat je nog moet leren om te gaan met die schat aan kennis die je in je hebt! Als je tot zulke fantastische inzichten kunt komen, dan kun je dus gewoon weer heerlijk slapen, en de volgende dag helemaal blij zijn dat je deze avond niet hebt hoeven missen.
Ik kan me zo voorstellen dat u nu ook een keer naar de Pubquiz wilt bij Maximus. 5 april is er weer één. Ik stel echter voor dat u niet gaat wanneer ik weer eens ga. Want als er 27 teams of minder mee doen, is er 100% kans dat ik het altijd beter doe dan eindigen op de 28e plaats. Slim hè 😉

Ingrid Koppelaar


Advertenties:

5 reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website