De lobby van de voedselindustrie

We zijn geschokt over hoe de voedselindustrie de wetgeving over ons eten beïnvloedt. Er wordt op grote schaal gelobbyd om wetten, die consumentenrechten en -informatie borgen, onderuit te halen. Dit is een ondermijning van de democratie, waarin burgers zoals jij en ik zouden moeten besluiten wat er gebeurt. Dit noemen we simpelweg een lobbycratie.

Lobbyisten en de industrie
Een aantal cijfers dat de machtspositie van de industrie illustreert:

  • De voedselindustrie is de grootste industrie van Nederland, met (in 2012) een omzet van 67,8 miljard euro
  • De voedselindustrie neemt, als het gaat om de lobby-invloed van bedrijven, een van de topposities in.
  • Er lopen naar schatting tot wel 30.000 lobbyisten rond in Brussel. Ongeveer tweederde daarvan werkt voor de industrie, waaronder de voedselindustrie.
  • Dat levert de volgende indicatieve verhouding op: 40 lobbyisten: 1 Europarlementariër.

De lobby voor zelfregulering
in 2012 werd het effect van lobbyisten bijzonder duidelijk. Er werd een manifest uitgedeeld waarin nadrukkelijk werd geëist dat de industrie alleen via zelfregulering aan zaken als voedselveiligheid, ketentransparantie en kindermarketing wenst te willen werken. Dat zelfregulering keer op keer faalt, is inmiddels wel duidelijk toch blijft de overheid hier telkens opnieuw haar steun aan geven.

De lobby tegen het verkeerslichtsysteem
Eén van de sterkste lobbyvoorbeelden is de jarenlange campagne van de voedselindustrie om te voorkomen dat het verkeerslichtsysteem werd ingevoerd. Hier is ruim 1 miljard euro aan uitgegeven Dit, terwijl uit onderzoek van het NCRV-programma ‘Altijd Wat’ bleek dat maar liefst 90 procent van de ondervraagde consumenten voorstander is van dit systeem! Het verkeerslichtsysteem laat namelijk in één oogopslag zien of een voedingsmiddel veel, gemiddeld of weinig suiker, zout en (verzadigd) vet bevat. Veel producten met gezondheids- of voedingsclaims die een verantwoorde indruk wekken, zoals ‘vetvrij’ of ‘minder suiker’, zouden op deze manier direct door de mand vallen en de winstmarges onder druk zetten. En dat wil de voedselindustrie uiteraard niet.

Lobby als onderdeel van de democratie
Uiteraard is het onderdeel van een democratie dat belangengroepen zich sterk maken voor de rechten van burgers en hierbij parlementsleden en regeringen van hun standpunt proberen te overtuigen. Ook verschillende consumentenrechtenorganisaties zetten zich hier internationaal voor in. Maar wat onacceptabel is: dat de wetten worden geschreven door partijen die er direct belang bij hebben en de overheid de industrie telkens weer de hand boven het hoofd houdt!

De voedselindustrie gaat verder dan lobbyen
Het blijft vaak niet alleen bij lobby, ook de instanties die over ons eten beslissen worden op grote schaal beïnvloed door de industrie. Nu bepaalt de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA bijvoorbeeld of een E-nummer veilig is en is toegestaan. Maar onderzoek wijst uit dat er veel belangenverstrengeling is bij de EFSA. Ruim 58% van de experts in de commissies die besluiten over wat er in jouw eten mag zitten is verbonden aan de voedselindustrie.

Bron: hier

1 reactie op “De lobby van de voedselindustrie”

  1. Pingback: De lobby van de voedselindustrie - Lobbycampagnes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.