Blog: Koolzaadolie

Koolzaadolie. Dat is waarschijnlijk nog niet iets wat standaard in jouw kast staat. Alhoewel, in de Allerhande zag ik laatst de koolzaadolie staan, dus wie weet ben jij één van de trendsetters. Voor de mensen die geen idee hebben waar ik het over heb: lees de blog en kom meer te weten over koolzaadolie.

Wat is het?
Koolzaadolie is een 100% plantaardige olie die gemaakt is van de plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het zaad bevat eigenschappen die goed zijn voor de mens (daar kom ik zo op terug). Het koolzaad wordt niet geraffineerd maar de kernen worden geschild en dan wordt de olie door een koudpersing uit de kernen gewonnen. Koudgeperst wil zeggen dat tijdens het persen de temperatuur niet boven de 40 graden komt. Zo blijven alle vitamines bespaard. Het heeft een subtiele, nootachtige smaak. Vanwege het feit dat het koudgeperst is mag de olie tot 180 graden verhit worden zonder dat het gaat verbranden.

20140412-121604.jpg

Is het gezond?
Ja, koolzaadolie is heel gezond. Eigenlijk is het nog gezonder dan de andere gangbare oliën. Waarom? Nou, daarom!:
• Rijk aan Omega 3 meervoudig onverzadigde vetzuren
• Rijk aan Vitamine E
• Bevat essentiële antioxidanten
• Bevat veel onverzadigde vetzuren
• Bevat het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën

In vergelijk met olijfolie bevat koolzaadolie ruim het dubbele aan Omega 6 en bijna 10x meer Omega 3! Verder bevat koolzaadolie slechts 7% verzadigde vetzuren terwijl olijfolie 14% verzadigde vetzuren bevat. Kortom: koolzaadolie is goed voor hart- en bloedvaten en draagt bij aan een gezonde leefstijl!

Waar is het nog meer goed voor?
Koolzaad is heel belangrijk voor een positieve bijenstand. En het restproduct van de koolzaad wordt tot koolzaadkoek gemaakt wat een goede eiwit vervanger is voor soja in veevoer.

Waar komt het eigenlijk vandaan?
Koolzaadolie komt van Hollandse bodem. In 2006 is Colzaco opgericht, een vereniging van 120 telers die zich bij Colzaco hebben aangesloten. Het is mooi om te zien dat de vereniging erg bezig is met duurzaamheid en er nagenoeg geen afval in het proces is omdat alles van de koolzaadplant hergebruikt wordt. Voor meer informatie hierover kijk op: www.colzaco.nl
De olie is goed verkrijgbaar in de meeste supermarkten, dus probeer een flesje!

Binnenkort weer een nieuwe blog over de bewustwording van gezond eten en bewegen. Mijn blogs zal ik met name richten op bewustwording van voedingsmiddelen. Verder geef ik tips, adviezen en recepten over gezond eten en bewegen.
Als je verzoeken hebt waarover je meer informatie zou willen of waar ik een blog over zou moeten schrijven laat het me weten!

Mariska van der Pijl is gediplomeerd Gewichtsconsulent met bedrijfskundige achtergrond en heeft ook meerdere sportopleidingen gedaan. Ze woont samen met haar vriend en zoontje van bijna 4 jaar en heeft een praktijk in het begeleiden van mensen op gebied van voeding en beweging en geeft zij bootcamp trainingen: Sportalicious.

6 reacties op “Blog: Koolzaadolie”

 1. Hallo,

  Ik lees veel over kokosolie en kokosvet, dat dat erg gezond is.
  Hoe staat de koolzaadolie tot kokosolie?

  Ik ben benieuwd.

  Groeten Judith

  1. Hoi Judith en Melody,

   Leuke vraag!

   Het klopt dat kokosolie/kokosvet gezond is.

   Om kokosolie en koolzaadolie met elkaar te vergelijken duik ik in de vetzuren die in de producten zitten.

   Koolzaadolie:
   Onverzadigde vetzuren: oliezuur 60,5%, Omega 6 vetzuren 18,2%
   Verzadigde vetzuren : 7,3%

   Kokosolie:
   Onverzadigde vetzuren: oliezuur 5%, Omega 6 vetzuren 1,8%
   Verzadigde vetzuren : 85%

   Normaliter wordt er heel zwart wit gezegd dat onverzadigde vetzuren oké zijn en dus gezond en verzadigde vetzuren de “foute” vetten zijn.
   Nu zie je dat bij kokosolie er heel veel verzadigde vetzuren in zitten. Hoe zit dit dan?
   Nou, dat komt omdat van die verzadigde vetzuren 50% laurinezuur is. Dat is een middellange keten vetzuur wat heel goed verbruikt wordt door je lichaam, je minder snel vet op zult slaan en daarnaast: laurinezuur bestrijdt schadelijke bacteriën.

   Kortom, zowel koolzaadolie als kokosolie is gezond 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.