Groenlinks wil BASF stil leggen

Door een technische storing bij BASF afgelopen woensdagmidag roept Groenlinks nu op tot het stilleggen van de fabriek

De storing zorgde voor een oranje rookpluim boven de chemische fabriek. Brandweer en politie zetten voor de zekerheid de omgeving af, maar konden het gebied al snel weer vrijgeven. De concentratie vrijgekomen stof bleek gelukkig niet schadelijk voor de omgeving. BASF sliet later op de dag weten dat bij de emissie van stikstofoxide geen wettelijke normen waren overschreden.

BASF heeft wel vaker te maken gehad met storingen waardoor de Utrechtse fractie van GroenLinks nu wil dat de productie wordt stilgelegd, totdat duidelijk is hoe de storingen kunnen ontstaan. Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht: ‘Ik wil nog niet spreken over een druppel, eerst moet worden uitgezocht wat de oorzaak en de gevolgen van deze storing zijn. Eigenlijk vind ik dat BASF zelf het initiatief moet nemen om de productie lopende dat onderzoek stil te leggen‘.

Emissies
In 2012 was er drie keer sprake van zogenaamde emissies. Tijdens een inspectie in datzelfde jaar werden 107 verbeterpunten vastgesteld. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat het in maart 2013 weer raak was: de productie van BASF werd stilgelegd nadat er stikstof en ammonia ontsnapte als gevolg van een technische storing. In mei 2013 was een giftige rookwolk boven de fabriek reden voor stillegging.

BASF over het incident
BASF bevestigt dat er op woensdag 28 mei 2014 rond 13u30 een zichtbare emissie van stikstofoxide (NOx) voor de omgeving heeft plaatsgevonden. De dienstdoende operatoren hebben meteen op het proces ingegrepen en enkele minuten later de betrokken productie stilgelegd. De politie en brandweer waren snel ter plaatse. Uit voorzorg werden het BASF terrein en het Strijkviertel afgesloten. De brandweer voerde de nodige metingen uit. Kort nadien werd de omgeving vrijgegeven.

De emissies zijn gemeld bij de relevante autoriteiten. De oorzaak van de storing wordt momenteel onderzocht. BASF bevestigt dat de betrokken productie pas zal worden opgestart na overleg met de autoriteiten en als de oorzaak verholpen is. BASF zal haar buren zodra meer info bekend is verder informeren. Stikstofoxide bouwt zich gedurende het productieproces op en wordt via een DeNOx-installatie met behulp van ammonia, omgezet in stikstof en water.

Mochten buren naar aanleiding van deze berichtgeving vragen hebben of meer informatie willen, dan kan contact opgenomen worden met Marc van Gijzel, EHS Manager, BASF Nederland BV, De Meern via telefoonnummer 030 – 666 92 11 of via e-mailadres demeernhse@basf.com.

Lees ook:
BASF in De Meern lost maar liefst 107 gebreken op
BASF dient vergunningen in voor uitbreiding capaciteit
Oorzaak zichtbare vlam BASF d.d. 19 juni 2013
– Overige artikelen op onze website over basf

2 reacties op “Groenlinks wil BASF stil leggen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.