BASF fabriek mag binnenkort weer draaien

Op woensdag 28 mei 2014 werd de BASF fabriek op het Strijkviertel stil gelegd nadat er een rookpluim schadelijke stikstofoxide ontsnapte. BASF heeft onderzocht hoe de stikstofoxide kon ontsnappen uit de DeNox-installatie en schrijft daarover het volgende:

Uit het onderzoek is gebleken dat de zichtbare emissie ontstond door het tijdelijk sluiten van de ammonia toevoer naar de DeNOx-installatie. Het begon met een lekkage bij een koppeling op de ammonia toevoer naar de DeNOx-installatie. De lekkage was het gevolg van een verkeerde montage van de koppeling gedurende de constructie van DeNox-installatie. Deze koppeling lekte tot het incident niet en is daardoor onopgemerkt gebleven.

De DeNOx-installatie wordt binnen het BASF bedrijfsproces ingezet om NOx met behulp van ammonia om te zetten naar de bestanddelen stikstof en water, beide onderdeel van lucht. De analyse van de geƫmitteerde hoeveelheid NOx en ammonia toont aan dat deze binnen de vergunde waarde gebleven zijn.

Door de lekkende koppeling werd in de controle kamer een ammonia geur waargenomen. Volgens de bestaande en strikte veiligheidsprocedures van BASF werd de controle kamer voor de medewerkers direct ontruimd en de processen bijgestuurd vanuit een andere locatie en stilgelegd. Tijdens de uitstoot was ook op geen enkel ogenblik de veiligheid van de eigen medewerkers en omwonenden in gevaar. Volgens de metingen van de brandweer ter plaatse was er geen gevaar voor de directe omgeving. De emissie bleef binnen de vergunde normen.

BASF mag van de gemeente weer opstarten nadat er aanpassingen zijn verricht. Omwonenden zullen op de hoogte worden gebracht over wanneer BASF precies begint met produceren. De fabrikant zegt het incident ernstig op te vatten en ‘geplande investeringen op het gebied van veiligheid en milieu’ te gaan uitvoeren. Ook biedt het bedrijf verontschuldigingen aan.

Voor meer informatie bezoek de website van BASF op: www.basf.nl/buren/demeern.

1 reactie op “BASF fabriek mag binnenkort weer draaien”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.