Blog: Snelst gescheiden, een pleidooi voor langzaam uit elkaar

Je zou zomaar een verkeerde indruk kunnen krijgen van alle programma’s op TV over ‘snel uit elkaar, uw scheiding binnen 48 uur klaar’. 2Divorce heeft haar bedenkingen bij deze glimmende hakkenbar. 
Waar zitten de verschillen? Een uitleg in 5 stellingen.

‘Een scheiding gaat voornamelijk over geld en spullen’
Natuurlijk, wat je samen hebt opgebouwd, moet worden verdeeld als je uit elkaar gaat. Maar om daar nu mee te beginnen?! Tijdens onze gesprekken gaat het eerst over wat je belangrijk vind en waar je tegenop ziet. Door alleen al dat te benoemen, staat het op de agenda. En ja, we gaan het niet alleen hebben over je zorg voor de kinderen, ook bij 2Divorce bespreken jullie de verdeling van het huis en het geld. Het gaat er om al die afspraken te kunnen maken met een goed gevoel. Dat maakt persoonlijke bemiddeling onbetaalbaar.

‘Snel scheiden is goed, dan ben je er maar vanaf’
Ho, wacht even, maak even pas op de plaats. Een scheiding is zelfs in onderling overleg een emotionele rollercoaster: je was van plan met deze persoon oud te worden. Jullie kochten een huis en kregen kinderen. Een scheiding ís even wat anders dan een pleister afrukken: neem even verwerkingstijd voor de wond eronder!
Bovendien, je wilt vast graag weten waarvoor je straks tekent. Want je neemt beslissingen die direct van invloed zijn op jouw toekomst en die van je kinderen. Dat vraagt wat wikken en wegen. Ook voor ons om mee te denken in passende alternatieven. Laten we onszelf die tijd gunnen. En dan kun je toch nog steeds binnen 3 maanden gescheiden zijn.

‘Als je er samen niet uitkomt, beslist de mediator.’
Een mediator kan niet voor jou beslissen. Nooit. We kunnen je wel bijstaan in je overwegingen: ‘Heb je hieraan gedacht? Wat weerhoudt je van deze keuze?’ Dat soort vragen. Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij jullie. Dat is namelijk de enige manier waarop je achter je beslissingen kan staan. En natuurlijk mag je er even over nadenken. Over belangrijke beslissingen (ouderschap, huis, het verdelen van een erfenis of schuld) hoef je van ons niet heen te walsen.

‘Snel scheiden voorkomt een vechtscheiding’
Als je de programma’s ziet, lopen ze allemaal ‘goed’ af; het lukt de stellen om er samen, op tijd, toch uit te komen. Die tijdsdruk lijkt ons ENORM. Het alternatief, de vechtscheiding, hangt als een zwaard van Damocles boven het stel. Dan toch maar liever een oplossing forceren in die paar resterende uren… Zou je daarvan echt blij worden?
Het enige voordeel dat wij zien: er is vrijwel geen (nadelige) invloed van familie of vrienden. De prijs lijkt ons erg hoog: met je hoofd op TV, emotionele schade voor jezelf en je kinderen. Want fijntjes is het niet, als toute Nederland weet dat de ander heeft getwijfeld aan deze relatie vanaf de trouwdag… Het eigenlijk nooit heeft zien zitten om met jou oud te worden… 
Zoiets kan je er in de besloten vertrouwelijkheid bij ons aan tafel er wellicht eens uitflappen (en er later wat genuanceerder op terugkomen). Maar bij ons is het ook geen snelle emotie-tv…

‘Ik verklaar jullie nu gescheiden’
Deze uitspraak laten we graag over aan de beslissende rechter die jullie convenant en ouderschapsplan moet goedkeuren. We feliciteren je hooguit dat je er samen bent uitgekomen als je het convenant tekent. Verder houden wij je op de hoogte dát je officieel bent gescheiden. Dat is namelijk pas als de gemeente de rechterlijke uitspraak heeft ingeschreven in de Burgerlijke Stand. Een detail? Misschien, maar we verkopen je liever geen onzin.

2Divorce heeft geen enkele bemoeienis met programma’s over scheiden op TV en is het niet eens met de aanpak van Divorce Hotel. Voor een scheiding in goed onderling overleg, zónder tijdsdruk, kun je contact met ons opnemen: [email protected]

Bekijk hier mijn blog pagina voor meer artikelen.

2Divorce logoScheiden met begrip Wie gaat scheiden, heeft behoefte aan rust, zekerheid en aan goed onderling overleg. Maak daarom kennis met Anja van Ree van 2Divorce. Want goed scheiden kan echt! Neem contact op voor een gratis eerste kennismakingsgesprek door het formulier in te vullen, per telefoon 06-24576241 of e-mail [email protected]. Download hier de flyer.

Wil jij ook zakelijk bloggen?
Regio Leidsche Rijn biedt ondernemers de mogelijkheid te schrijven over hun producten en/of diensten. Heb je ook interesse om dit op deze manier onder de aandacht te brengen? Neem dan zeker contact met ons of bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].