Blog: Stijgend aantal scheidingsaanvragen kan duiden op economische opleving

Na de zomervakantie worden er altijd meer scheidingsaanvragen ingediend. De verwachting is dat er dit jaar aanzienlijk meer aanvragen worden gedaan in vergelijking met een aantal voorgaande jaren. Dat kan duiden op toegenomen vertrouwen in de economie.

Het ‘scheidingsseizoen’ is weer begonnen. Traditiegetrouw laat het einde van de zomer een toename in het aantal scheidingsaanvragen zien. Voor de stellen zelf komt de wens van een van de partners om te scheiden niet altijd onverwacht. Zij weten vaak vóór de vakantie al dat het niet lekker meer gaat, maar negeren dat gevoel en vluchten in werk, de zorg voor de kinderen en andere bezigheden.
Het 24/7 uur per dag samen zijn tijdens de vakantie, legt de scheuren in de relatie echter genadeloos bloot. Als er niets meer te redden valt, leidt dat tot een verhoogd aantal scheidingsaanvragen.

Slecht weer wil daarbij een handje helpen. Wie een paar weken opgesloten zit in een caravan in de stromende regen, ervaart meer relatiestress dan bij een mooie zomer waarin je vrij kan bewegen. Bij een slechte zomer zijn er meer scheidingsaanvragen. Maar dit jaar, ondanks de lange mooie zomer, zal het aantal scheidingsaanvragen hoger uitpakken: maar liefst 41% meer aanvragen dan in de zomer van 2013.

Dit kan duiden op economisch herstel. Omdat scheiden duur is, leidde de recessie tot een daling van het aantal scheidingen. Veel stellen waren de laatste jaren bovendien niet zeker over inkomen en werk. Na een scheiding moet vaak een huis worden verkocht, en in elk geval twee huishoudens worden gefinancierd. Voor veel stellen een reden om hun scheiding uit te stellen.

Zoiets blijft natuurlijk niet lang goed gaan, wat een verklaring kan zijn om na jaren van economische neergang uiteindelijk toch de scheiding door te zetten. Maar ook de eerste tekenen van herstel in de huizenmarkt – de bodem lijkt bereikt – en het eenvoudiger verkrijgen van financiering, kan iemand doen besluiten om de uitgestelde scheiding alsnog door te zetten.

Toch blijven stellen nog voorzichtig met het uitgeven van teveel geld. Daarom zie je dat de stellen eerder kiezen voor een scheiding via bemiddeling, dan een dure scheiding met 2 (vechtende) advocaten.

Anja van Ree

Bekijk hier mijn blog pagina voor meer artikelen.

2Divorce logoScheiden met begrip Wie gaat scheiden, heeft behoefte aan rust, zekerheid en aan goed onderling overleg. Maak daarom kennis met Anja van Ree van 2Divorce. Want goed scheiden kan echt! Neem contact op voor een gratis eerste kennismakingsgesprek door het formulier in te vullen, per telefoon 06-24576241 of e-mail [email protected]. Download hier de flyer.

Wil jij ook zakelijk bloggen?
Regio Leidsche Rijn biedt ondernemers de mogelijkheid te schrijven over hun producten en/of diensten. Heb je ook interesse om dit op deze manier onder de aandacht te brengen? Neem dan zeker contact met ons of bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

2 gedachten over “Blog: Stijgend aantal scheidingsaanvragen kan duiden op economische opleving”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].