Burenmarkt 2014, verslag van een bewoonster

8 september 2014 07:03  Redactie  5 reacties

Het was een druk weekend vol leuke evenementen in Leidsche Rijn. De Uitmarkt in Vleuterweide, Leidsche Rijn Festival een buurtfeest in De Woerd en natuurlijk onze eigen Burenmarkt. Omdat ik nog nooit eerder op een burenmarkt ben geweest, leek het mij leuk om hier afgelopen weekend in ieder geval naar toe te gaan. Ik was erg benieuwd!

Op de website stond dat alle ‘makers’ van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern een podium zouden krijgen om hun eigen creaties, talenten, producten en diensten te presenteren, te demonstreren, te delen en eventueel te verkopen. Dat zullen wel een hoop makers zijn, dacht ik zo!

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Als locatie werd bewust voor de kunstige Vrijstaat in Leidsche Rijn gekozen. Dit om de rest van de stad met Leidsche Rijn te verbinden, want de Vrijstaat ligt precies op de grens tussen die twee werelden in net na de bekende gele brug.

Dat het een kunstige bedoeling was, zag je meteen aan de muziekspeeltuin, hele bijzondere fietsen die te koop stonden, retro/vintage kleding van Astrid en een terras met bijzondere tafeltjes en stoelen waar je samen met ‘de buren’ een ijsje of een kopje verse tomatensoep kon eten. Het oogde erg sfeervol allemaal.

Al gauw raakte ik in gesprek met buurtgenoten, waaronder iemand die vroeger in Kanaleneiland woonde en nu sinds twee jaar in Leidsche Rijn woont. Het was een hele overgang, want Leidsche Rijn was natuurlijk niet echt Utrecht en in de eerste instantie ‘erg nieuw allemaal’. Nu twee jaar later genieten ze enorm van de groene omgeving en toch alle voorzieningen in de buurt met het centrum binnen handbereik door de best wel aardige busverbinding. Zo sprak ik meer mensen die allemaal een eigen kijk op Leidsche Rijn hebben. Best wel mooi zo’n burenmarkt eigenlijk.

Ook nam ik een kijkje in de (moes)tuin van Astrid en Boudewijn die daar wonen en groenten uit eigen tuin, kleding en andere oude meuk (zoals ze dat zelf zeiden) verkochten. Ik zag de kippen en konijnen daar vrij rondlopen en proefde de pure smaak van een onbespoten cherrytomaat, biologischer kan bijna niet. En dat alles midden in de mooie groene tuin.

Verder raakte ik in gesprek met Anneke van de Vrijstaat. Zij vertelde mij dat er een Kinderkunst Academie volgende week van start gaat en dat kinderen vanaf 10 jaar zich konden aanmelden. Erg leuk en bijzonder initiatief waarbij kinderen dus meedoen aan een 1 jarig traject en naar thema verbonden worden aan een kunstenaar waar zij van leren. Er waren nog plekken beschikbaar. Jammer dat mijn kind nog te jong is daarvoor, anders hadden we het wel geweten, denk ik..

Binnen in de schuur stonden een paar ondernemers met een kraampje. Slechts een handjevol, dat vond ik wel jammer. Had wel meer verwacht, zeker omdat alle makers uit de buurt een podium konden krijgen, dan is het toch wel jammer dat er niet meer mensen zich gemeld hebben.. Desondanks toch een aantal leuke ondernemers gesproken, waaronder Wil en Manja van Beebox. Een box vol verse producten, direct van de boer, wekelijks bezorgd. Hm.. misschien ook wel het overwegen waard.. Dat ik ook een beetje van de heerlijke pure appelsap mocht proeven, maakt de overweging toch wat makkelijker om in ieder geval meer biologisch te gaan eten.

Al met al was het voor mij een geslaagde Burenmarkt. Bleef toch wat langer rondhangen dan verwacht. Ik zeg: Tot Burenmarkt 2015! 🙂

Joyce


Advertenties:

5 reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website