Lezersinzending: Bestemming speeltuin kennelijk boterzacht

Van een buurtbewoner kregen wij onderstaande inzending over de “De speelweide” in Terwijde, Leidsche Rijn:

Als een stille getuige staat het bordje “De speelweide” op een paal aan de rand van een grote cirkel met aarde. Waar vorige week nog een mooi speeltoestel stond in de speeltuin aan de Georg Jarnostraat in Terwijde, moet nu groen gaan komen. Haal dat bordje dan ook maar weg, denk ik dan. Een klein jaar geleden verdween ineens de bij alle kinderen heel populaire kabelbaan en nu de volgende mysterieuze actie. Waarom weten mijn buren en ik hier niets van? Is het normaal dat de kinderen in de wijk zomaar hun speeltuin in stapjes zien verdwijnen?

Wat blijkt? Een (waarschijnlijk klein) aantal bewoners van de seniorenflat De Componist aan de andere kant van de straat stoort zich al jaren aan de kinderen die bij het spelen naar hun zin te veel lawaai maken, vooral doordat er “door de hoge muren van de huizen en flat” aan de noordelijke helft van het langgerekte speelterrein “een galm is”. Een draagvlakonderzoek zou uitkomst moeten bieden. Als er voldoende mensen last hebben, is het een echt probleem, toch? Uiteindelijk heeft de gemeente meegewerkt aan het verspreiden van 82 wijkberichten in evenzoveel brievenbussen. Daarvan reageerden er maar 6 en meer dan de helft daarvan (4 reacties) gaf aan geen bezwaar te hebben tegen herinrichting. Rekent u even mee: 4 van de 82 is nog geen 0,5%. Ik zou zeggen: geen draagvlak, lang geen draagvlak. Nee, meer dan de helft van de respondenten kan bij zo’n laag percentage het excuus niet zijn. En mijn buren en ik wonen helemaal niet ver van de speeltuin en hebben toch geen wijkbericht op de mat gezien.

Hoe dan ook, de speeltuin is intussen gehalveerd en de lol is er minstens voor de helft af. Toch gloort er hoop, want over een paar dagen spreek ik wijkwethouder Everhardt die kennelijk open staat voor een goed gesprek over deze vreemde gang van zaken. Mijn doel is helder: gehoord worden is heel prettig, maar een eerlijke afweging is op z’n plaats om te bepalen of de speeltuin gewoon zijn bestemming kan krijgen met speeltoestellen waar de kinderen blij van worden. Een schommel, een kabelbaan, dat roepen ze tegen me. En dat is toch niet raar: de gebruikers vragen wat ze zouden willen!? Natuurlijk zonder overdreven herrie te maken, maar een speeltuin hoeft ook geen stiltegebied te zijn.

Arnoud de Bruijne, inwoner in Terwijde met een gezin met 3 kinderen.

31 gedachten over “Lezersinzending: Bestemming speeltuin kennelijk boterzacht”

 1. Ik ben het hier helemaal mee eens!! Ik woon ook om de hoek en stond er versteld van dat de speeltoestellen zomaar kunnen verdwijnen? Hopen dat de wethouder dat ook kan inzien.

  Wij hebben een jaar geleden er juist met de hele buurt voor gezorgd dat de speeltuin bij ons voor (Hervestraat) opnieuw is ingericht met een goede valondergrond en een extra schommel (ook na o.a een gesprek met dezelfde wethouder)

  1. Arnoud de Bruijne

   Top actie was dat!
   Maar die schommel werd wel in de kortste keren gestolen en het speelhuisje is volledig gesloopt en toen opgeruimd en verdwenen.
   Wat gaat hier mis?
   Tijd om met vereende krachten de speeltuinmogelijkheden terug te krijgen en beter te krijgen en uiteraard in goede verstandhouding met allen.

 2. De hele commotie over de speeltuin ligt in het feit dat het UN van 4 september j.l. een totaal verkeerd beeld heeft geschetst en ver van de waarheid ligt. Er zijn n.l. tweeentachtig handtekeningen geregistreerd die voor een herinrichting van de speeltuin zijn t.w. o.a. het complex Tai Wai huis ook aan de Georg Jarnostraat, De Componist, Axion Continu, Rose Mariepad en men had na het Wijkbericht van de Gemeente binnen 4 weken kunnen reageren als men het er niet mee eens zou zijn. Er reageerden toen maar 6 personen die de herinrichting liever niet zagen. Bovendien wordt er niets weggehaald maar verplaatst en dus kunnen de kinderen gewoon doorspelen. Waar maakt men zich toch druk om.

  1. Arnoud de Bruijne

   Nee, helaas, een groot speeltoestel is verwijderd en er is dus niks verplaatst. En het gaat wel degelijk om 82 wijkberichten; en om 45 handtekenimgen om die door de gemeente uitgedeeld te krijgen. Omdat ik verder dan zo’n 150m van de speeltuin woon, kreeg ik geen wijkbericht. Terwijl er tussen mij en de speeltuin maar zo’n 32 huizen zijn…

 3. Ik snap niet dat die senioren zo zeuren…..die horen toch nie meer zo veel. Die ouderen ook van tegenwoordig. Ik hoop dat de kinderen binnen zeer korte termijn weer flink kunnen slingeren aan de kabelbaan.

 4. Pingback: Had ik maar nooit een handtekening gezet | Regio Leidsche Rijn

  1. Als je een goede journaliste wilt worden even wat adviezen:

   1. Schrijf je stukjes zonder taalfouten.
   2. Controleer de feiten ( lees aantal geregistreerde handtekeningen
   TWEEËNTACHTIG!!!!!

   1. Arnoud de Bruijne

    Met punt 2 niet eens: 82 wijkberichten o.b.v. 45 handtekeningen.
    Minder dan 5% reageerde en dan vooral, omdat er heel erg weinig bewoners waren geïnformeerd.

 5. Beetje geklungel gekibbel om een speeltuin en geluidsoverlast. Bouw er gewoon eentje op een paar honderd meter van wat huizen, of in een van onze mooie parken. Of is dat wat te kortzichtig?

  1. Arnoud de Bruijne

   Niet kortzichtig, maar wel onpraktisch (je kleine kind speelt dan ver weg en dus niet zo veilig) en onjuist: iedereen wist dat de bestemming speeltuin L lang bepaald was. Het kan tegenvallen, maar zonder open dialoog besluiten nemen… andere wijkberichten werden altijd wel breed bezorgd.

   1. Speeltuin was zonder inspraak geplaatst. Gemeente heeft vorig jaar na 4 jaar toegegeven dat dit niet zo had mogen gebeuren.
    Fred Teeven en ex burgemeester Wolfsen vonden het een rare plaats voor een speeltuin tussen twee 55 plus appartementen complexen annex verzorgingshuis. Hun woorden waren:” Hoe verzinnen zij het”.

    1. Arnoud de Bruijne

     Interessant! Heeft de wethouder, noch zijn ambtenaar mij verteld.
     Woont u in De Componist?
     Een speeltuin vlakbij is voor je kleinkinderen toch helemaal ok?
     En “had niet mogen gebeuren” is toch niet hetzelfde als “halveer maar”?

  2. Helemaal mee eens. Dit wordt al jaren voorgesteld en er is een voorstel om een grote speeltuin te realiseren op het vrij te komen terrein van AH. Dit is ook een voorstel van vele kinderen. Zou dit mogelijk zijn dan is iedereen blij vooral de kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.