Lezersinzending: De verkeerssituatie in Vleuterweide

Van een buurtbewoner die zich ergert over de verkeerssituatie in Vleuterweide krijgen wij onderstaande inzending binnen.Wij van de redactie zijn benieuwd hoe andere bewoners hierover denken.

Al een tijdje verwonder én erger ik me aan de oversteek Burchtpromenade/Utrechtse Heuvelrug Vleuterweide. Het lachertje van Utrecht en omstreken. Als het niet zo serieus gevaarlijk en onoverzichtelijk zou zijn.

Achtereenvolgens binnen dertig meter:

Foto 1
2014-10-08_lezersinzending_verkeerssituatie-00032
Drop-off point is héél belangrijk. Het grootste (tijdelijke) verkeersbord voorop, dekt al het andere af. Het is groot en geel.
Belangrijker dan het parkeerverbod, de bomen en de waarschuwingslamp en de voetgangersplaats en de fietsers.

Foto 2
2014-10-08_lezersinzending_verkeerssituatie-00033
Parkeerverbod? oh? Wie wil hier parkeren dan? De bomen staan mooi, naast de weg en ín de weg voor het uitzicht.
Het van de rechts komende fietsverkeer is niet belangrijk, kennelijk.

Foto 3
2014-10-08_lezersinzending_verkeerssituatie-00034
Het gevaarlijke punt voor overstekende fietsers is maar tijdelijk. Weer een groot geel bord. De verkeersdrempel is wel permanent en belangrijk.
Mooie bomen prachtig gewoon. “Fietsers van links of rechts?” “Mwah, nauwelijks. Maak je niet druk, joh.”

Foto 4
2014-10-08_lezersinzending_verkeerssituatie-00035
Kijk nou: een oranje waarschuwingslamp, een voorrangsbord, een waarschuwing voor voetgangersoversteek, een aanduiding voor de drop-off tussen de bomen.
“Wat een verrassing! Leuk! EN een verkeerslicht op rood ook nog erbij.” Als dat op groen staat, mag ik doorrijden. Maar verhip, ik kan die fietsers van rechts nog steeds niet aan zien komen.
“Hoe moet dat nou? Busverkeer?” “Joh, val me niet lastig. Het is alweer een hele tijd geleden dat een dode viel. Dat was nog niet eens hier, ook. Dat
was verderop.”

Foto 5
2014-10-08_lezersinzending_verkeerssituatie-00036
Mooi overzichtelijk. Terwijl ik deze foto nam stond wéér een auto te wachten, wilde rechtdoor. “Het is toch rood?” “Nee, meneer. Ze zijn gek hier.”

Ik word nerveus van al die borden. Allemaal verkeerspsychologische prikkels en als ik één foutje maak, dan hang ik. Fietsers hebben voorrang, voetgangers op een oversteekplaats ook. Als ik groen lijk te hebben is dat helemaal niet zo. Zwam niet. Doe wat. Los het op.

Rob van Kesteren

14 reacties op “Lezersinzending: De verkeerssituatie in Vleuterweide”

 1. Inderdaad super gevaarlijk daar. Veel te veel kruispunten bij elkaar, na elkaar. Stuk verderop bij het winkelcentrum is het niet veel beter hoor met al die (nauwe) bochten en wederom kruispunten en uitritten.

  Maar wellicht een oplossing voor dit deel om iets van een fietstunnel te maken. Dit zou de veiligheid voor name de fietsers goed doen.

  Snelle actie gewenst gemeente!
  En eigenlijk niet alleen het (terecht) beschreven stuk van de auteur, maar ook bij de 2 vergelijkbare situaties verderop bij het winkelcentrum.

 2. De 2 (volg 2 voor het drop off point) gaat richting de parkeerplekken bij de voortgezet onderwijs school. Dus daar kan je alles droppen!
  Maar neemt niet weg dat er nog steeds iets moet gebeuren behalve iets droppen.

 3. Wat ik ook een gevaarlijk kruispunt vind, is die bij de stomerij. Je hebt net de busbaan over gestoken, er hangt een bordje met: voorrang verlenen. Maar wie moet de automobilist dan voorrang verlenen? De fietsers van rechts hebben haaientanden, zij moeten dan toch voorrang verlenen? Wordt niet gedaan, maar ach, automobilist is toch altijd de schuldige. Voor de fietsers van links komt de auto van rechts, lijkt me ook dat ze de automobilist voorrang moeten geven.
  En dan nog het laatste kruispunt. Niemand weet wie er nu voorrang moet geven. Vanaf de parkeerplaats is dat een uitrit? Dan moet je voorrang geven. Fietsers hebben weer haaientanden, maar stoppen niet.
  Heel onoverzichtelijk. Levensgevaarlijke weg.

  1. Die twee situaties had ik ook al benoemt, maar niet zo mooi en duidelijk als hierboven. Komen we dus op een totaal van drie levensgevaarlijke situaties in één straat binnen een afstand van één kilometer…de betreffende gemeenteambtenaar moet op de straat eens even twee weekjes actief aan het verkeer gaan deelnemen (incl. weekends), zowel de fiets als auto. Als hij het dan nog veilig durft te noemen, dan wil ik weten van welke partij dat tie is. Dan weet ik in ieder geval op welke partij ik nooit meer ga stemmen (geloofwaardigheid staat toch hoog in het vaandel).

 4. Gevaarlijk situaties worden ook gecreëerd door automobilisten waar ze verkeersborden negeren. Bijvoorbeeld, op de stoep parkeren voor de Rabobank, inrijden in een straat waar alleen eenrichtingsverkeer is en dan in verkeerde rijrichting parkeren zodat ze snel boodschappen kunnen doen, en dan nog het zebrapad waar je mazzel moet hebben dat automobilisten voor je gaan stoppen. Handhaving van de gemeente is ook nergens te bekennen.

 5. Nu is deze straat het onderwerp van gesprek, maar ik ben benieuwd of er ook nog andere plaatsen in Leidsche Rijn en Vleuten zijn (naast de Utrechtse heuvelrug en de parkzichtlaan) waar de verkeerscreativiteit het gewonnen heeft van de verkeersveiligheid.
  Ik vind bijvoorbeeld de rotonde i.c.m het lint op de hindersteinlaan een drama. De nieuwe lantaarnpalen hebben voor verbetering gezord, maar ben zelf daar al 3x bijna aangereden en soms merk ik in de auto ook nog dat er die ene wielrenner niet goed genoeg heb zien aankomen terwijl ik er alert op ben. Er zijn van de waarschuwingslampen die in het lint verwerkt kunnen worden en aan gaan als er beweging op het lint is. Goedkoop, zichtbaar en veiliger. Kansenpakker voor de gemeente!

 6. Hetzelfde als je van Landschapsbaan naar centrum rijdt en busbaan oversteekt. Groot bord voorrang verlenen maar werkelijk geen idee aan wie. Nog erger is hetzelfde punt als bij de foto’s maar dan met auto komend vanaf Amadeus. Wacht je netjes op groen, 2 groene verkeerslichten maar vervolgens moet je kruisend verkeer op Utr Heuvelrug wel voor laten gaan!! Gekkenhuis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.