Ouders enthousiast over avond ‘Vleuten is een wijk van NIX’

“Als ouders al in groep 8 met hun kinderen over alcohol praten, starten deze kinderen later met drinken en drinken ze minder.” aldus Mark Hoetjer.

Hoetjer is kinderarts in het Diakonessenziekenhuis met aandachtsgebied coma-zuipen. Hij sprak 28 oktober op een speciale ouderavond van 4 Vleutense basisscholen.
36% van de 7e en 8e groepers in Vleuten-De Meern heeft wel eens alcohol gedronken. 19% mag alcohol drinken van de ouders of weet niet of dat mag. Dit zijn hoge percentages. Reden voor de Willibrordschool, Torenpleinschool, Kees Valkensteinschool en de Sint Bonifatiusschool in Vleuten om samen met de werkgroep NIX Vleuten-De Meern een speciale ouderavond te organiseren.

Een van de sprekers was Victor Everhardt. Hij noemde alcohol puur gif voor de hersenontwikkeling bij kinderen. Everhardt is sterk voorstander van het maken van duidelijke afspraken door ouders en onderstreept het belang dat dit gebeurt voordat kinderen starten met drinken. Hij maakt zich hard voor een gezamenlijke aanpak, zoals NIX Vleuten-De Meern. Gemeente, jongerenwerk, verslavingspreventie en politie spannen zich samen in om het alcoholgebruik van jongeren in deze wijk terug te dringen. Everhardt benoemde dat hij met supermarkten, slijterijen, sportverenigingen en horeca afspraken maakt en toeziet op de verkoop van drank aan jongeren.

Kinderarts Mark Hoetjer legde uit dat als een jongere snel achter elkaar sterke drank binnen krijgt, alle normale beschermingsmechanismen wegvallen. Door de zoete smaak van de mixdrankjes herkent het lichaam het gevaar van de alcohol niet. De jongere voelt in eerste instantie niets en drinkt door. Met risico’s op agressief gedrag, een (verkeers)ongeluk, stikken in eigen braaksel, grensoverschrijdend seksueel gedrag. Jongeren zijn in één klap ‘out’.

Na de presentatie van de kinderarts was er een optreden van theaterduo Helder. Zij hielden de aanwezigen op ludieke maar ook confronterende wijze een spiegel voor wat betreft consequent opvoeden en het eigen drankgebruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.