Blog: In goed gezelschap

Zie je het al voor je? Lekker relaxen op een loungebank met een Latte macchiato met aan je zij je favoriete Europese korthaar die al spinnend jouw aandacht vraagt. In de vrijdageditie van de gratis krant Metro stond een artikel over de opmars van kattencafe’s. Een idee dat is ontstaan in Taiwan en verovert alle harten van kattenliefhebbers over de hele wereld. De één vindt dit vast te ver gaan. De ander zal rustig een straat verder lopen om in gezelschap van zo’n harige vriend te socializen.

In Amsterdam is zelfs een crowdfunding campagne opgestart om dit project realiteit te laten worden. Een geslaagde actie want er is meer geld opgehaald dan verwacht. Wie binnenkort Amsterdam gaat verkennen en zin heeft in een goed bakkie koffie, vers gebakken taart en een liefdevolle aai van een kat is welkom in kattencafé ‘Kopjes’.


Advertentie:

Persoonlijk vind ik het een goed initiatief om kattencafe’s te starten. Vooral voor mensen die eenzaam zijn. De vergrijzing in Nederland is enorm. En juist de ouderen zijn vaak erg eenzaam doordat de kinderen hun eigen leven elders hebben opgebouwd. Of kinderen die zelfs in het buitenland wonen en niet zo vaak de gelegenheid hebben om hun ouders te bezoeken. Er zijn ook ouderen waarvan de naaste vrienden al zijn overleden. Mensen kunnen zich hierdoor afsluiten van de buitenwereld. Met alle gevolgen van dien. Zeg eens eerlijk, dat zou je toch ook niet willen?

Niet alleen ouderen voelen zich eenzaam. Ook jongeren hebben hier last van. Coalitie Erbij deed onderzoek en geeft aan dat één op de drie Nederlanders zich eenzaam voelt. Dit geldt zowel voor ouderen als voor jongeren (bron: eenzaam.nl). Tegenwoordig zijn het de sociale media waarop de jeugd contact met elkaar heeft. Een whatsapp’je hier en een Facebook-post daar. Maar mensen in real life leren kennen door een bezoekje in een café lijkt te verdwijnen.

Omgaan met ‘huis’ dieren zorgt niet alleen voor gezelschap maar is ook goed voor de fysieke en zeker ook de mentale gezondheid. Honden en katten sporen mensen aan met hen te spelen. De dagelijkse wandeling met de hond zorgt voor frisse lucht, beweging en misschien ook aanspraak. Uit onderzoek schijnt zelfs gebleken te zijn dat omgang met een hond of kat het percentage endorfine verhoogd wordt. Het welbekende stofje waardoor mensen zich beter voelen.

Thuis hebben wij ook zo’n harige viervoeter rondlopen en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat katten ook dingen kunnen aanvoelen. Onze kat zoekt graag zijn buitenterritorium op maar als ik op de bank hang en me niet lekker voel, is hij in mijn buurt. Zijn geliefde tuin die hij dagelijks bewaakt door trots als de Lion King op het schuurtje te zitten, verruilt hij op zo’n dag voor zijn mandje binnen. Om mij stilletjes in de gaten te houden.

Er zullen vast en zeker nadelen kleven aan het houden van katten in horecagelegenheden. Maar ik ben ervan overtuigd dat je er ook veel mensen blij mee zult maken. Na verschillende steden over de hele wereld is Amsterdam de volgende stad die de wereld van veel mensen een stukje vrolijker en minder eenzaam maakt. Misschien iets voor regio Leidsche Rijn?

Saskia
www.lettersenlettersz.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.