Blog: Kwestie van opvoeden? Je mannetje staan

Opvoeden is nog helemaal niet zo eenvoudig.  Als het gaat om op tijd eten er in stoppen, ze het belang van goed gebitsonderhoud bijbrengen of ze leren dat ze eerlijk moeten zijn, dan kom ik best een eind. Maar als het aankomt op dieper liggende normen en waarden, dan blijk ik toch hopeloos te falen.

Blog Ingrid - Je mannetje staan - LegoVandaag waren mijn jongens met lego aan het spelen.  In no time was de hele vloer bezaaid met een omvangrijke Legovinex. Compleet met politiebureau en gevaarlijke kruispunten waar zich onherroepelijk ernstige ongevallen voordeden waar de hulpdiensten voor uitrukten. Er werden heldhaftige daden verricht. Natuurlijk door Legomannen.  Dit was op het moment dat ik, iets minder heldhaftig, diezelfde kamer even af ging stoffen. Dat hun vader vlak daarvoor de vloer gestofzuigd had, dat hadden mijn jongens gemakshalve niet geregistreerd. En zo kwamen we op een gesprek over vrouwenwerk en schoonmaken. Voor hen zijn dat dus twee dezelfde dingen.  Dit leek me het moment om eens even stil te staan bij hun toekomstverwachting. Beiden bleken een heteroseksueel toekomstbeeld te hebben met traditionele rolverdeling. Ik moest niet denken dat zij gingen schoonmaken. Dat ging hun vrouw natuurlijk doen. Ik bereidde ze er op voor dat ik niet dacht dat zulke vrouwen over 10 tot 15 jaar nog voor het oprapen liggen. Waarop mijn 7 jarige constateerde dat het een uitstervende soort is die  gered moet worden.

Wankelend op mijn tenen door de Legostad en met mijn stofdoek helikopters, auto’s en draken op een plank daarboven afstoffend vat ik een plan op.  In December zal ik hun Legocollectie eens uit breiden met de kittige nieuwe Legovrouwtjes die de traditionele mannenberoepen uitvoeren.  Dan zal het vanzelf wel goed  komen met mijn mannen.  En net als ik best wel trots de kamer verlaat met mijn emmertje sop,  hoor ik mijn 7-jarige gefrustreerd zeggen: “ Hè, ik klink als een zeurende vrouw”. Nou ja, dat kan nog. Er bestaan natuurlijk wel  zeurende vrouwen. Maar groot is de schok als ik het antwoord van mijn 10-jarige hoor: “Zoals elke vrouw dus”.

Zucht, het is dieptriest gesteld met het vrouwbeeld van mijn zonen. Dit ga ik niet meer recht trekken. En mijn lief ook niet denk ik. Want hij probeert het af te keuren, maar ik zie een lachtwinkel in zijn ogen en meen zelfs een lichte, goed verborgen, trots te bespeuren.  Morgen ga ik naar mijn werk. En ik vestig mijn hoop op de basisschoolmeisjes van nu.  Dat zij mijn jongens maar eens een flink lesje zullen leren in de toekomst….

2 gedachten over “Blog: Kwestie van opvoeden? Je mannetje staan”

  1. Prachtige blog. Met plezier gelezen, omdat ik dit ook herken bij mijn kinderen. Die kunnen ook zulke gevatte opmerkingen maken die ook volledig de normen en waarden laten vervagen. Fantastisch toch…schrijf ze op, want over een jaar ben je ze vergeten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven