Blog: Veilig hardlopen; 5 tips om veilig over straat te gaan

Hardlopen is misschien niet de meest gevaarlijke sport als je het vergelijkt met Basejumpen of motorsport, maar ook tijdens het lopen kan er altijd iets gebeuren. Zo heeft elke hardloper waarschijnlijk al eens een schrikmomentje meegemaakt van aankomende auto’s die je over het hoofd zien. Als het nog donker is buiten is extra alertheid (zeker voor de vrouwelijke loper) absoluut aan te raden. Hieronder enkele tips die je helpen veilig de weg op te gaan als je alleen gaat hardlopen.

Hoe blijf je veilig tijdens het hardlopen?


Advertentie:

Wordt geen prooi voor creeps
Misschien kijk ik teveel enge films maar “better safe than sorry”. Zorg dat je niet te voorspelbaar wordt voor mensen met kwade bedoelingen, zeker als je als vrouw alleen gaat lopen in de late uurtjes. Wissel je tijden waarop je gaat hardlopen af en probeer ook af en toe eens een andere route. Kondig niet van tevoren via social media aan dat je ‘helemaal alleen in een donker bos een lekker rondje gaat lopen’. En verder; vertrouw op je gevoel. Ben je alleen aan het hardlopen en spreekt iemand je aan waarvan je kriebels krijgt? Loop dan lekker door, dan vinden ze je maar onaardig. Jouw gevoel zegt dit niet voor niets en je veiligheid is veel belangrijker dan wat andere mensen van je vinden.

Vertel iemand dat je gaat hardlopen
Niet via social media dus, maar als je alleen gaat lopen vertel dan iemand waar je heen gaat en hoe lang je ongeveer gaat lopen. Mocht er iets met je gebeuren, bijvoorbeeld een ontvoering als je bovenstaande adviezen in de wind heb geslagen of – waarschijnlijker – een blessure, valpartij of aanrijding dan is er in ieder geval iemand die je gaat missen en weet waar hij/zij moet zoeken.

Neem de juiste spullen mee; telefoon en ID
Met behulp van een running belt of een armband kun je tegenwoordig makkelijk je telefoon meenemen tijdens het hardlopen. Zo kun je mensen laten weten als je later terug bent of als je (of misschien een andere loper) in de problemen bent gekomen. Probeer er verder voor te zorgen dat je je ID kaart meeneemt als je alleen gaat lopen of een kopie hiervan. Heb je bijzondere medische informatie zoals een heftige allergie voor wespen zorg er dan voor dat je ook deze info bij je draagt. Dit kun je o.a. doen met behulp van een app; zie hiervoor het artikel over de medical safety tag app.

Draag reflecterende kleding en verlichting
Misschien een voor de hand liggende tip maar tegelijk ook blijkbaar een hele lastige want ik zie nog vaak mensen onverlicht hardlopen als het schemert of zelfs donker is. Goede verlichting is ontzettend belangrijk; wees zichtbaar voor andere verkeersgebruikers. Neem je verlichting standaard mee in de avond ook al is het nog niet donker. Als je toch besluit om voor wat extra kilometers te gaan dan ben je voorbereid.

Wees voorzichtig met muziek
Hardlopen met muziek is heerlijk, maar zorgt er ook voor dat je je omgevingsgeluiden minder meekrijgt. Let daarom altijd op dat je je muziek niet te hard hebt staan en aankomende auto’s wel kunt horen. Zeker de elektrische scooters van tegenwoordig zijn met een ‘muziekloos’ oor al bijna niet te horen, laat staan met ACDC in je trommelvlies. Als je per se muziek wilt horen kun je ook zelf gaan zingen, dit is namelijk ook een hele goede oefening om je ademhaling te controleren tijdens het lopen :-).

Groetjes,

Laura

www.believeher.nl

2 reacties op “Blog: Veilig hardlopen; 5 tips om veilig over straat te gaan”

  1. Ik gebruik zelf een RoadID om mijn belangrijkste informatie (naam, contactinfo naasten, allergie etc) altijd zichtbaar bij me te hebben als ik ga sporten. Ik heb er een comfortabel polsbandje van, maar ze maken ook clips voor op je schoen en andere dingen. Echt aan te bevelen, dan hoeft niemand in je telefoon te zoeken naar die info! Zie http://www.roadid.com

  2. Een tip.. Als schermafbeelding van je ‘lockscreen’ ook een ICE nummer. Op mijn telefoon, zodra er ook maar 1 knop ingedrukt wordt is gelijk het nummer van naaste familie zichtbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.