Neem op 11 januari alvast een kijkje in het Castellum

In Leidsche Rijn verrijzen langzaam maar zeker de imposante muren van het eigentijdse fort Castellum Hoge Woerd, dat in september 2015 officieel open gaat. Ook al wordt nu nog volop gebouwd aan het theater, een stadsboerderij, de expositieruimtes van archeologische vondsten, het café-restaurant en de verdedigingswallen, voor geïnteresseerden gaan de poorten op zondag 11 januari even open. Ieder half uur vertrekt een rondleiding over het terrein en door het gebouw. Onderweg maken de bezoekers op bijzondere wijze kennis met de nieuwe gebruikers. De inschrijving voor de (bijna) gratis rondleidingen is begonnen via de website.

Impressie van het CastellumTijdens de tour krijgt de bezoeker een preview van de theaterzaal en restaurant in aanbouw, van de plekken waar o.a. het beroemde Romeinse schip De Meern 1 straks te zien zijn, de verdedigingsmuren, de dierenverblijven en de torenkamers. Onderweg wordt een bijzondere archeologische vondst getoond, is er een korte theatrale presentatie en vertelt de architect over het eigentijdse ontwerp. De stadsboerderij zorgt voor een kom soep en het toekomstige Castellum Café voor warme chocolademelk. De rondleiding duurt circa 45 minuten.

De rondleiding is (bijna) gratis. Vanwege de beperkte capaciteit is het reserveren van kaarten verplicht. Maximaal twee kaarten per persoon. De eerste rondleiding begint om 13.30 uur, de laatste om 16.00 uur.

Archeologisch rijksmonument
In september 2015 gaat in het jongste stadsdeel van Utrecht Castellum Hoge Woerd open. Uniek is dat het castellum is gebouwd bovenop een archeologisch rijksmonument. Waar archeologische schatten elders in Nederland meestal onder het maaiveld verborgen blijven, worden zij hier op een prikkelende manier tastbaar en beleefbaar. Ook de combinatie van theater, horeca en museale en educatieve programma’s in het teken van archeologie en duurzaamheid, is uniek.
Partners in Castellum Hoge Woerd zijn stadsboerderij Steede Hoge Woerd, Podium Hoge Woerd, Erfgoed Hoge Woerd en het CastellumCafé.

Levendige plek
Castellum Hoge Woerd wordt een levendige plek waar bezoekers zich kunnen verbazen over spectaculaire archeologische vondsten en genieten van een theatervoorstelling. Men kan er eten of drinken in een unieke setting, meehelpen in de dierenverblijven, op avontuur in het gebied van Steede Hoge Woerd buiten de omwalling of op ontdekkingsreis gaan in en op de verdedigingswallen van het fort.

Het oude castellum in een nieuw jasje
Architectuurstudio Skets ontwierp een nieuw Romeins Castellum. Net als bij het oorspronkelijke fort, is de houten omwalling bijna zes meter hoog. De wal ligt rond een binnenterrein met de afmeting van een voetbalveld. Er zijn vier robuuste toegangspoorten in de tien meter hoge torens. Aan de plattegrond van het Castellum is een paviljoen toegevoegd met een theater met 240 zitplaatsen, een café en een archeologie-museum.
In het museum is o.a. De Meern 1 te zien, een 25 meter lang, rank Romeins vrachtschip met kajuit, dat door een calamiteit is gezonken met alles wat het op dat moment aan boord had. Met elkaar vormen schip en inventaris straks een in Noordwest-Europa uniek getuigenis van het reilen en zeilen van de Romeinse grens in de nadagen van Rome’s gouden eeuw.

Korte informatie: Duik in het Castellum
Zondag 11 januari, 13.00 – 16.30. Ieder half uur vertrekt een rondleiding. Aanmelden verplicht via www.theaterkikker.nl. Omdat we geen 0 euro kaartjes kunnen verkopen via de website, zijn de kosten voor een rondleiding € 0,10. Aan de deur kunt u geen kaartjes meer kopen.
Adres: Castellum Hoge Woerd, Groenedijk 1a, De Meern

2 reacties op “Neem op 11 januari alvast een kijkje in het Castellum”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.