Blog: Huwelijksaanzoek

Voor wie van plan is binnenkort zijn of haar partner ten huwelijk te vragen en het op een originele manier wil doen, moet nu zeker verder lezen. In het Engelse Thorpe Park beleefden twee bijna twintigers een wel heel bijzonder moment. De 19-jarige Brit Lawrence Key heeft zijn vriendin Sophie Stock tijdens een ritje in een wildwaterbaan ten huwelijk gevraagd. Dit bericht stond enige tijd geleden op spitsnieuws.nl. Je kent het vast wel. Op het moment suprême waarbij je met een gammel karretje het water onder je al ziet verschijnen, duw je de handen in de lucht en gooi je er een paar oh’s en ah’s uit. In dat ogenblik schiet er een flitslicht voorbij. En besef je dat jouw meest gênante gezichtsuitdrukking voor eeuwig op de gevoelige plaat is vastgelegd. Precies op dat moment hielden Key zijn vrienden bordjes omhoog met de tekst ‘Will you marry me?’.

Het vragen om de hand van je geliefde is zo oud als de weg naar kralingen. Wel zijn we in de loop der tijd creatiever geworden in het doen van een aanzoek. Groomism.com wijdde een artikel aan de historie van huwelijkstradities. Want waarom hoort de man op zijn knieën te gaan en zijn vriendin om het ja-woord te vragen? Ik ben erin gedoken en kwam tot de conclusie dat het om de eer en het respect gaat. Net als het betreden van een kerk of het aannemen van een prijs of roem van een koning of koningin. In vroeger tijden was de man altijd de pineut. Er zijn uitzonderingen. Er wordt gezegd dat in Schotland en Ierland op 29 februari in een schrikkeljaar de vrouw haar lief mag vragen.


Advertentie:

In deze 21e eeuw zijn we gelukkig ‘mans’ genoeg om de etiquette op het gebied van trouwen wat ruimer te zien. Sommigen slaan echter wel erg door in hun inventiviteit. Drie Nederlandse vrienden die in een 40-meter hoge reclamemast klommen om in graffiti op een billboard hun vriendinnen te vragen. Of een stewardess die via de intercom in het vliegtuig ten huwelijk wordt gevraagd. Wat is er nu niet romantisch aan een verloving op grote hoogte. Tip: vraag je partner niet in een sportvliegtuigje. Wil je toch die uitdaging aangaan? Neem dan een kotszak mee en zet je microfoon op 110 decibel.

Het blijft toch altijd iets speciaals, zo’n huwelijksaanzoek. Die van mij vond plaats in Brugge. Niet op een vol terras want mijn man en ik zijn niet zo van de aandacht maar op een klein pleintje voor een grote knetteroude kerk. Hij ging niet door de knieën maar ik verdenk hem er wel van dat hij stiekem een afstandsbediening bij zich had want bij mijn ja-woord gingen alle spotlights aan om zowel de kerk als ons te verlichten.

Nu, een jaar later en wat eurootjes lichter kijken we er nog steeds fijn op terug. Je hoeft echt geen halsbrekende toeren uit te halen om de bevestiging van je liefste te krijgen. Ga geen parachutesprong maken als je hoogtevrees hebt. En laat je spaargeld op de bank in plaats van het te besteden aan een dure lip-dub-aanzoek. Maak liever een sprong in de liefde.

Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.