Basisschool de Achtbaan bereidt zich voor op Schaakkampioenschap Basisscholen 2015

Als je op basisschool de Achtbaan door de gangen loopt, zie je kinderen in stilte gebogen over een schaakbord. Uiterst geconcentreerd en met veel enthousiasme zie je de kinderen oefenen. Zachtjes worden tips en adviezen aan elkaar gegeven om zo ook de ander te helpen met het verbeteren van zijn of haar tactiek.

Één keer per week krijgen de kinderen les van hulpouders. De lessen worden gegeven aan de hand van de zogenaamde Stappenmethode: een methode die ook gebruikt wordt bij veel schaakverenigingen. De stappenmethode is een lesmethode om kinderen te leren schaken, van beginner tot een hoog niveau. Met behulp van de methode kunnen de kinderen op hun eigen niveau oefenen. Het oplossen van de opgaven uit de methode verhoogt de vaardigheid van het visualiseren (het zien van alle mogelijkheden in de huidige stelling en een of meer zetten vooruit) en de eerste stappen zijn enorm nuttig voor het verhogen van de bordvisie. Wij vinden het op school erg belangrijk dat de kinderen met veel plezier leren schaken. De kinderen zullen voldoende vorderingen moeten maken om hun plezier en motivatie in schaken te houden. De stappenmethode helpt ons hierbij.


Advertentie:

In eerste instantie worden de schaaklessen aangeboden aan de kinderen uit de plusklas, maar het is leuk om te zien hoeveel andere kinderen er inmiddels door de pluskinderen besmet zijn met het schaakvirus. Schaken is duidelijk een spel dat veel kinderen aanspreekt.

Sommige kinderen van basisschool de Achtbaan zitten op schaakles bij de plaatselijke jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn. Via deze vereniging kwamen wij in aanraking met het bestaan van het Utrechts Schaakkampioenschap Basisscholen.

Het kampioenschap is een mooi doel om met de kinderen naar toe te werken. De komende periode zullen wij dan ook op school ons met veel plezier hierop voorbereiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.