Stel jezelf voor! Interview met Beebox

Aan het woord zijn Festus Eboigbe en Bert Perabo. Zij zijn allebei in Utrecht begonnen met Beebox. Festus in Utrecht-Noord en Leidsche Rijn waar hij zelf woont en Bert in Utrecht-Zuid en Vleuten-De Meern waar hij woont.

Zowel Festus als Bert zijn nu ruim anderhalf jaar actief in de regio.

Vertel ons meer over Beebox
Beebox is een thuisbezorgservice van verse biologische producten. Beebox is iets meer dan 2 jaar geleden ontstaan, doordat biologische boeren een afzetmarkt zochten voor hun mooie, verse biologische groente en fruit. “Nog steeds gaat veel ervan naar het buitenland, terwijl wij veel producten van ver halen. Een bizarre situatie eigenlijk”, volgens Bert.

Festus Eboigbe van Beebox
Festus Eboigbe van Beebox

Beebox speelt ook in op de vraag van de consument naar duidelijkheid over herkomst van het eten, de vraag naar biologische en onbespoten producten, en naar duurzaamheid en rechtvaardigheid. Bert: “We willen eigenlijk allemaal dat ons eten van dichtbij komt en dat de producent, de boer, een eerlijke prijs krijgt.” Festus: ”Beebox is dus meer dan een krat gevuld met biologische voedingsmiddelen. Het laat mensen ook opnieuw kennismaken met en waardering krijgen voor 100% Nederlandse producten.

Beebox is een groeiende organisatie. In een periode van anderhalf jaar zijn diverse regio’s bemand door een Beebox-ondernemer. De Beebox-ondernemer zorgt voor alle aspecten van bezorging tot het zorgen voor naamsbekendheid, van klantcontact tot het regelen van de logistiek. Hij is zelf geen boer en ook zorgt hij niet voor de samenstelling van de box. Daarvoor is een productmanager verantwoordelijk en een kok maakt de recepten.

Wat zijn jullie belangrijkste drijfveren?
Festus: “Mijn belangrijkste drijfveer is het concept. Het voelt heel goed om betrokken te zijn bij iets waarin je helemaal gelooft. Om een product te bieden dat iets goeds oplevert voor iedereen die ermee te maken heeft.

Bert Perabo van Beebox
Bert Perabo van Beebox

Bert: “Ik ben als Beebox-ondernemer begonnen, omdat ik al heel lang goede voeding hoog in het vaandel had staan. In het verleden heb ik gewerkt in de gezondheidszorg, op het gebied van detoxen. Hierdoor ben ik in contact gekomen met de diverse aspecten waarmee je zelf aan je gezondheid kunt bijdragen. Eigenlijk liggen alle aspecten heel dichtbij en eten doen we minstens drie keer per dag. Ze zeggen wel ‘je bent wat je eet’. Daar geloof ik heilig in. Veel reguliere voedingsproducten zijn gemaakt voor de smaak, en er wordt tegenwoordig zoveel toegevoegd dat de voedingswaarde ver te zoeken is. De puurheid is eraf. In de afgelopen 15 jaar heb ik voedingstheorieën en diëten uitgeprobeerd en ben ik erachter gekomen dat er niet één goede manier bestaat. De rode draad die ik in die theorieën terugvind is wel: verse groente en fruit, onbewerkt, biologisch en steeds minder koolhydraten zoals brood en aardappelen.

Wat is in jullie ogen ondernemerschap?
Bert: “Voor mij gaat ondernemerschap over wederzijdse belangen. Ik ben ondernemer geworden omdat ik wat te bieden heb voor mijn omgeving. Nu bied ik een product waar ik zelf voor kies en waarvan ik weet dat het iets is waar mensen hun eigen gezondheid mee bevorderen. Ondernemen is voor mij zorgen voor een win-winsituatie. Beebox zit ook zo in elkaar. Goed voor de boer, goed voor de burger en goed voor de business. In mijn beeld van ondernemerschap gaat het om eerlijkheid en transparantie.

Festus:” Ondernemerschap is voor mij een product of service aan je publiek bieden, op de meest effectieve en efficiënte manier met de middelen die je tot je beschikking hebt.

Wat is jullie ambitie voor het komend jaar?
Festus: ”Mijn doel voor het komende jaar is om zoveel mogelijk huishoudens bewust te maken van ons bestaan en waar we voor staan.

Bert: “Op veel gebieden was het best wel hard werken de afgelopen anderhalf jaar. Het gaat nu al een stuk makkelijker omdat de procedures geoptimaliseerd zijn. Mijn ambitie is nu onder andere om een pool te ontwikkelen van vaste bezorgers en invallers die elkaar kunnen aanvullen. Dus heb je zin om op de donderdagnamiddag/-avond mee te werken om de Beebox te bezorgen, meld je dan; we hebben een mooie taak te vervullen.

Wat is het leukste of meest bijzondere dat jullie ooit meegemaakt hebben binnen Beebox?
Festus: “Elke Beebox-ondernemer krijgt de kans om naast het promoten en bezorgen van de Beebox een eigen (MVO) project op te zetten dat een toegevoegde waarde heeft voor zowel onze abonnees als de maatschappij. Zo heb ik afgelopen zomer een actie opgezet om de straten in de buurt veiliger te maken voor spelende kinderen, door verkeersmaatjes te verstrekken aan abonnees met jonge kinderen. Wat ook erg leuk is, zijn de rondleidingen op de boerderijen van onze leveranciers, die regelmatig worden georganiseerd voor onze abonnees en hun gezinnen. Dit zijn twee unieke dingen die Beebox bijzonder maken.
Bert: “Een collega van ons in een regio meer naar het westen lijkt voor dit vak geboren. Zij groeit dan ook als sterkste van ons allemaal. Het was werkelijk een genoegen om twee dagen met haar samen te werken op de grens van onze regio’s tijdens een zomerfair. Het was mooi te zien met hoeveel gemak deze collega op de markt stond. Ik heb er niet alleen heel veel van geleerd dat weekend, maar ik heb ook nog nooit zo ontspannen op de markt gestaan.

Daarnaast zeg ik altijd, het mooiste moment van mijn werkzaamheden is het moment dat ik de Beebox bij mensen thuis afgeef. De mensen zijn dan zo blij en enthousiast. Het is een genoegen om dat mee te maken.”

Wat is tot nu toe jullie grootste succes?

Bert: “Het grootste succes is de persoonlijke ontwikkeling die ik doormaak door de Beebox. Die anderhalf jaar bestaat eigenlijk uit allemaal kleine succesjes, maar als ik zie hoe ik ben gaan staan voor de goede zaak dan is dat een grote winst.

Festus: “Dat het me gelukt is om een eigen onderneming (binnen de franchiseorganisatie) neer te zetten waar ik met trots over praat. Met name in mijn eigen woonomgeving Leidsche Rijn heb ik heel veel fijne nieuwe mensen leren kennen (abonnees, samenwerkingspartners) en daar krijg ik veel energie van.

Waarom moeten we allemaal de Beebox bestellen?
Bert: “Omdat je daar jezelf zo’n groot plezier mee doet! Vanwege de versheid van de producten, de mooie recepten, de nieuwe groentes die je leert kennen en de dienst die je je lichaam en daarmee je gezondheid bewijst door zo te gaan eten.

Ik realiseer me dat het vaak een grote stap is. Het is heel makkelijk en een gewoonte om je boodschappen in de supermarkt te halen en daarmee te koken wat je gewend bent om te koken. Het is ook een vorm van onthaasten om weer de tijd te nemen om in de keuken te gaan staan en ook de tijd te nemen om het lekker met z’n allen op te eten.”

Festus: “Beebox levert pure en gezonde producten aan huis. De afkomst van de producten kun je precies aflezen van onze website www.beebox.nl. Ook vind je daar elke week nieuwe recepten en no-waste-tips. Omdat Beebox deels is gestart door boeren zelf, hebben onze abonnees daarmee toegang tot producten van het grootste collectief van biologische boeren.

Beebox promo

1 reactie op “Stel jezelf voor! Interview met Beebox”

  1. Pingback: Win een gratis Beebox pakket | Regio Leidsche Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.