Blog Beebox: Eten zoals de natuur het heeft bedoeld

Als ondernemer van de beebox ben ik vaak aanwezig op markten en evenementen en spreek ik ontzettend veel mensen. Wat ik vaak merk is dat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn hoe sterk onze voedselketen is veranderd in de afgelopen decennia en hoe weinig we nog weten over de natuur.

Groente - PastinaakOp de kerstmarkt in het Máximapark in Leidsche Rijn legde ik aan voorbijgangers uit dat maar liefst vijfennegentig procent van al het voedsel in de supermarkt uit het buitenland komt. Andersom wordt het grootste deel van het voedsel dat in Nederland wordt geproduceerd juist geëxporteerd. In de supermarkt grijpen de meeste mensen echter blind naar wat ze altijd kopen, zonder zich dit te realiseren. Op de kerstmarkt kon men dit veelal beamen. Voor Nederlandse boeren is nauwelijks plaats in de supermarkt dus zij zijn gedwongen om ook het proces van export in te gaan. En zo wordt er onnodig heel wat voedsel heen en weer verruild. Zonde van die kilometers met alle CO2 uitstoot. Daarnaast ook zonde van al die lekkere onbekende producten die het schap van onze supermarkt niet halen omdat ze te weinig omzet behalen. Denk aan palmkool, pastinaak of aardperen. Voor wie niet weet wat ‘ie er mee moet doen: geen nood, beebox stuurt je twee dagen voor de bezorging een mail met heerlijke recepten.

Groente - SpruitjesAbonnees van de beebox houden niet alleen van lekker eten en het gemak van de thuisbezorging. Ze maken ook een statement: ‘ik eet producten zoals de natuur ze heeft bedoeld’. Gezinnen met kinderen geven daarnaast ook vaak aan dat ze de beebox heel leerzaam vinden. Zo is op de website de herkomst van alle producten te vinden en soms laat de beebox ook een klein beetje zien hoe een product eigenlijk groeit. Zo zitten de spruitjes van de beebox bijna nooit in een zakje, maar krijg je ze aan een flinke stok! Het levert altijd weer mooie reacties op als ik op donderdagavond een beebox bezorg met zo’n spruitenstok. Het is een startpunt voor een gesprek aan tafel over ons eten. De boeren van de beebox stellen regelmatig hun deuren open voor publiek, zodat iedereen kan ervaren wat er gebeurt voordat de producten op je aanrecht liggen. Deze transparantie heeft beebox hoog in het vaandel.

Nieuwsgierig naar de beebox? Meld je aan via de website www.beebox.nl en probeer het een maand. Vragen? Mail naar Festus (festus.eboigbe@thebeebox.nl, Leidsche Rijn) of Bert (bert.perabo@thebeebox.nl, Vleuten-De Meern)

Lees ook:
Stel jezelf voor! Interview met Beebox

Beebox promo

1 reactie op “Blog Beebox: Eten zoals de natuur het heeft bedoeld”

  1. Pingback: Win een gratis Beebox pakket | Regio Leidsche Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.