Blog: Goed gedrag

‘Een brutaal mens heeft de halve wereld’ , zegt men weleens. Ook al kleeft er iets negatiefs aan. Brutaal gedrag levert zeker wat op. Niet alleen bij mensen. Ook in de dierenwereld. Onlangs stond op nu.nl een bericht over een persoonlijkheidsonderzoek onder koolmezen. Wetenschappers van de universiteit Wageningen namen de proef op de som en ontwikkelde een nieuw systeem waarbij een groot aantal vogels in het wild een zendertje meekregen. Op deze manier probeerden de onderzoekers aan nieuwe informatie te komen over het gedrag van met name de koolmees. Wat bleek: koolmezen die erg bijdehand zijn, scoren hoog als het gaat om vriendjes maken. Hoe schattig het vogeltje er ook uitziet. De mate van hofmakerij uit zich ook in een goeie knokpartij. ‘Haantjes’ de voorste die hun territorium moeten verdedigen. Vooral als er om een vrouwtje gevochten wordt. Dan wordt dat lief, kleine vogeltje een ware Angry Bird.

We staan er niet zo bij stil maar ook dieren hebben karaktereigenschappen. Het meest bekende dier is onze eigen huiskat. Na een logeerpartij van een week, omdat de baasjes met vakantie zijn geweest, is onze harige vriend hoogst beledigd en bekijkt je de eerste uren niet. Pas als hij door heeft dat zijn baasjes de koffer uitpakken en hij zijn lievelingshapje krijgt, zoekt hij toenadering. Dit in tegenstelling tot de hond. Deze trouwe viervoeter huppelt dolgelukkig en al kwijlend op je af als je hem op komt halen bij zijn logeeradres. Daar kan geen lekker bot tegenop. Wist je dat er ook brutale guppy’s en agressieve fruitvliegjes bestaan?


Advertentie:

Waarschijnlijk weten we nog zoveel niet over hoe dieren met elkaar omgaan en hoe zij met elkaar kunnen communiceren. Wel weten we dat sommige dieren een bijzondere uitwerking hebben op ons menselijk gedrag en fysieke gesteldheid. De dolfijn bijvoorbeeld. Bij het Onmega Dolphin Therapy & Activity Center kunnen kinderen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking contact leggen met dolfijnen. Er wordt nog onderzoek naar gedaan maar het schijnt dat dolfijnen door middel van het uitzenden van ultrasonische golven vibraties van storende organen kunnen aanvoelen. Feit is dat zowel kinderen als volwassenen blij worden van dolfijnen.

In een eerder blog heb ik het al gehad over hoe een kat de mens positief kan beïnvloeden. Onderzoeker Mark Janssen van Adsearch doet onderzoek naar de invloed in sociaal gedrag tussen mens en dier. En het blijkt dat alle leeftijdsgroepen dezelfde ontwikkelingen vertonen. Omgang met dieren vermindert stress en/of angst, vermindert gedragsproblemen, het verhogen van welzijn en de kwaliteit van leven. Kortom, het houden van huisdieren is goed voor de gezondheid.

Zin om zelf de natuur in te gaan en om uit te vinden wat het dierenrijk met je doet? Dat kan. Natuur is tegenwoordig booming! Of je nu de webcams van langlevedelente.nl volgt of je trekt je bruine kaplaarzen aan om de Oostvaardersplassen te verkennen. Er is altijd wel iets te beleven. Volgens Arjan Postma, Nederlands bekendste boswachter en vaak te zien bij RTL Late Night, is je achtertuin net zo interessant. We hebben dan geen oehoe op de schutting zitten. Een egelfamilie die in de schemering een wandelingetje maakt, is net zo fascinerend.

Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.