Column: Schanulleke

Je hoort het om je heen; mensen die vereenzamen. Zelfs mensen die jaren dood in huis liggen, zonder dat er iemand aan de (voordeur)bel trok. Niet alleen ouderen, onderzoek wijst dat ook jongeren steeds meer vereenzamen en last ondervinden van depressieve klachten die gepaard gaan met het niet kunnen aansluiten in de maatschappij. Een verlichte geest heeft ouderen en jongere mensen gekoppeld en nu kunnen ze bijeen komen om lekker te wandelen, kaarten of andere gezellige activiteiten doen. Samen tegen de eenzaamheid.

Voor Schanulleke ligt dat anders. Zij kan niemand op eigen gelegenheid opzoeken; wij kwamen, door het lot, elkaar tegen op straat. Vrijdagmiddag. Ze lag op de stoep, haar gezicht op de straatstenen. Hulpeloos en eenzaam, maar met een eeuwige glimlach op haar stoffen gezichtje. Ik was op weg naar de winkel, mijn eigen drukke leven aan het leiden, maar ik kon haar daar niet laten liggen. Het begon te zacht te regenen, het popje was nu nog schoon. Om haar extra te laten opvallen voor de rechtmatige verzorger, heb ik haar bij een boom tussen de spanbanden geklemd. In de boom hing ze, in de regen, wachten op wat, of wie, komen ging.

Toen ik terugkwam van de winkel die vol was van mensen die druk zijn met leven en mens-zijn, was ze weg. Niet opgehaald, maar gevallen. Op de grond, in het natte gras, verwaaid en eenzaam. Vanaf de straat was ze niet te zien, ze lag in de greppel uit het zicht van voorbijgangers. Ik heb het popje meegenomen en heb haar goed verzorgd. Ze heeft weer een thuis, een tijdelijke voogd. Hier heeft ze het goed, ik heb haar even gered uit een eenzame situatie. Toch zou ik wensen dat ze weer terug gaat naar diegene die haar voor het eerst in zijn of haar armen sloot. Wie er in de eerste instantie voor Schanulleke zou zorgen. Wie-oh-wie komt haar ophalen?

Bas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven