Cinemec vertoont Het Zwanenmeer live vanuit Moskou in Vredenburg Leidsche Rijn

Zondagmiddag 25 januari vertoont CineMec nog twee voorstellingen in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht.

Naast een bijna uitverkochte lezing van natuurfotograaf Frans Lanting (13.00 – 15.00 uur) vertoont CineMec om 16.00 uur live vanuit Moskou op het grote doek Het Zwanenmeer vanuit het Bolshoi Theater uit Moskou.


Advertentie:

Laatste voorstellingen
Dit zijn de laatste voorstellingen die CineMec vertoont in Vredenburg. Na de zomer zullen de uitzendingen vanuit de hele wereld uitgezonden worden vanuit de nieuwe CineMec bioscoop in Leidsche Rijn Centrum. Live voorstellingen vanuit The Metropolitan Opera, Bolshoi Theater Moskou en Engels theater vanuit National Theatre Londen zijn tot en met mei van dit jaar nog wel te zien in CineMec bioscoop Ede.

Het Bolshoi Ballet danst live vanuit Moskou Het Zwanenmeer
CineMec vertoont zondagmiddag 25 januari op het grote doek in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht Het Zwanenmeer (Swan Lake), het ‘ballet der balletten’, op muziek van Tsjaikovski. Een romantisch balletsprookje voor de hele familie, gebaseerd op een oude Russische legende en gedanst door het Bolshoi Ballet dat publiek over de hele wereld nog steeds ontroert. Met ballerina Svetlana Zakharova in de dubbelrol van witte en zwarte zwaan.

Het verhaal
Het Zwanenmeer vertelt het verhaal van de liefde van een jonge prins voor de (betoverde) zwanenkoningin Odette. Door intriges van de zwarte zwaan Odile wordt dit prille geluk wreed verstoord. Wie bij sprookjes denkt aan zoete verhaaltjes, komt bij Het Zwanenmeer bedrogen uit. Het plot is behoorlijk duister met als hoofdpersonen Odette, een prinses die in een zwaan veranderd is, Siegfried, een prins met een onmogelijke liefde en Rothbart, een satanische tovenaar. Uiteindelijk wordt in de zogenaamde witte scène het liefdesgeluk voor prinses Odette en prins Siegfried hervonden.

Het ballet wordt beschouwd als een van de meest technisch en emotioneel uitdagende klassieke balletten. Internationaal gerenommeerd danseres en hoofd soliste van het Bolshoi Svetlana Zakharova danst de hoofdpersoon Odette en de rol van zwarte zwaan Odile. Prins Siegfried en tovenaar Rothbart worden gedanst door Denis Rodkin en Artemy Belyakov.

Tsjaikovski
Naast zes symfonieën schreef Tsjaikovski onder meer symfonische gedichten, opera’s, pianowerken en werken voor viool. Vooral zijn eerste pianoconcert, zijn vioolconcert, zijn laatste drie symfonieën, de Ouverture 1812 en zijn balletmuziek (bijvoorbeeld De Notenkraker, Doornroosje en Het Zwanenmeer) worden vaak uitgevoerd. Tsjaikovski slaagde erin om invloeden uit de West-Europese klassieke muziek succesvol te verbinden met de Russische muziek.

Achtergrond
Het Zwanenmeer werd in 1877 speciaal voor het Bolshoi Ballet ontwikkeld. Tsjaikovski heeft de balletmuziek gecomponeerd en de eerste choreografie van Het Zwanenmeer is ontwikkeld door Reisinger. De première was op 4 maart 1877 in het Bolshoi Theater in Moskou en was een regelrechte flop. Het publiek was niet gewend aan de dominante rol van de muziek bij het vertellen van de verhaallijn en de ondergeschikte rol van de choreografie om het verhaal uit te beelden. Het werk is door de choreografen Petipa en Ivanov bewerkt en op 17 februari 1895 opnieuw uitgevoerd in het Maryinsky Theater in Sint-Petersburg. En ditmaal met succes. Het is uiteindelijk een van de meest uitgevoerde balletten ter wereld geworden.

Bolshoi Theater
Het Bolshoi Theater, opgericht in 1776, staat symbool voor de Russische cultuur en tradities en is de thuishaven van het beroemde Bolshoi Corps de Ballet. Het is wereldberoemd door haar producties van het hoogste niveau. Met een repertoire dat uiteenloopt van nationale klassiekers en internationale meesterwerken tot nieuwe producties neemt het ook in de moderne Russische samenleving een belangrijke plaats in.

Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.cinemecutrecht.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.