VVD stelt vragen over malafide glazenwassers in Leidsche Rijn

In Leidsche Rijn zijn groepen malafide glazenwassers actief die op een intimiderende manier proberen het alleenrecht in de wijken te krijgen. Niet alleen Leidsche Rijn maar ook vinexwijk Vathorst in Amersfoort maken zich zorgen over bedreiging en intimidatie door groepen glazenwassers. Vanavond heeft de VVD in Utrecht schriftelijke vragen gesteld aan het college over malafide glazenwassers die bewoners en andere ondernemers in Leidsche Rijn bedreigen en intimideren.

Rambam over glazenwassers Leidsche Rjn
Klik om de aflevering te bekijken!

Rambam
De VVD heeft de vragen gesteld aan de gemeenteraad en bij burgemeester Jan van Zanen. Het probleem kwam recent, afgelopen 14 januari, aan bod in het tv-programma Rambam. De programmamakers probeerden daar aan de slag te gaan als glazenwasser. Vrijwel meteen werden ze bedreigd. Zo kregen ze te horen dat ze weleens een gebroken voet zouden kunnen oplopen als ze niet snel zouden vertrekken. Rambam liet in de uitzending zien hoe sommige bestaande glazenwassers nieuwkomers in Leidsche Rijn bedreigen. Tevens komen in het programma bedrijven aan het woord die bevestigen dat er regelmatig sprake is van intimidatie en bedreiging van glazenwassers in Utrecht en Amersfoort.

Doodsbedreigingen
In de uitzending van Rambam wordt gesproken over bijlen en knuppels waar de ‘glazenwassersmaffia’ gebruik van maakt. Ook zouden er mensen met de dood bedreigd zijn door de glazenwassers.

Aangifte
Burgemeester Lucas Bolsius blijft erop hameren dat mensen aangifte moeten doen bij bedreiging en intimidatie door glazenwassers. Maandagavond ging hij in gesprek met een tiental bewoners van de wijk Vathorst die zich zorgen maken over de zakelijke strijd die er woedt.
Om de intimidatie te kunnen bestrijden hoopt de burgemeester dat de bewoners zich gaan verenigen. Volgens Bolsius moet het lukken de malafide groep de wijk uit te werken door collectief erkende glazenwassers in te huren.

Vragen
De VVD wil van de burgemeester horen of deze praktijken al eerder bekend waren en zo ja, welke maatregelen het stadsbestuur er in het verleden al tegen genomen heeft. De liberalen stellen verder voor dat het college de problematiek aankaart bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken, zodat er een gezamenlijke aanpak gecreëerd kan worden.

Schokkend
“Het is schokkend dat glazenwassers niet gewoon hun werk kunnen doen”, aldus VVD-raadslid Queeny Rajkowski. “Aan de bedreigingen en intimidaties moet zo snel mogelijk een einde komen.”

Oproep
Wij zijn op de redactie erg benieuwd naar ervaringen van bewoners. Wie herkent bovenstaande verhaal of heeft met deze malafide praktijken te maken gehad? Zou je dit met ons kunnen delen? Reacties kunnen hieronder geplaatst worden of per mail naar redactie@regioleidscherijn.nl o.v.v. ‘Malafide Glazenwassers’

Bekijk de aflevering hier.

1 gedachte over “VVD stelt vragen over malafide glazenwassers in Leidsche Rijn”

  1. In Terwijde, omgeving Leo fallplantsoen gebeurde dit zeker nog drie jaar geleden. We zijn inmiddels verhuisd, maar ook daar belden wij glazenwassers die niet willen komen omdat ze weg werden gejaagd door reeds bekende bedrijven die de beurt hadden veroverd. De glazenwassers die er wel waren – vaak met namen van planeten pluto, Neptunus, etc. – daar moest ook altijd door slecht Nederlands sprekende mannen contant geld opgehaald worden. Visitekaartje altijd zonder adres gegevens, Kvk nummer, maar alleen met mobiel nummer en naam. En een half jaar later exact dezelfde mensen weer onder een andere naam. Niet in de haak, en het zou me niet verbazen als het nu nog zo is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.