Blog: Lef

Mocht je de respectabele leeftijd van 100 jaar halen, hoe zou jij deze vieren? Een high tea in een chique restaurant samen met een goede vriend? Of op 3800 meter hoogte met een instructeur uit een vliegtuigje springen? Het laatste deed de New Yorkse Eleanor Cunningham om deze mijlpaal te behalen. Dit berichtte de Times Union eind vorig jaar. De krasse knar begon de sport te beoefenen op haar 90e. En sindsdien waagt zij iedere vijf jaar de sprong. Gekleed in een oudroze veiligheidspak en Puma sneakers had de dame geen wijntje nodig om in de stemming te komen en de uitdaging aan te gaan. Bij het raken van de eerste grasspriet werd zij verwelkomd door haar familie en kon ze deze ervaring op haar bucket list afvinken.

Zij is niet de enige waaghals op leeftijd die het aandurft om de grens op te zoeken. Vodafone startte hun Firsts- campagne met de twee oma’s An en Ria. Twee vrouwen van 70+ maakten een lijstje met activiteiten die zij nog heel graag wilden beleven. Eén daarvan was een vlucht in een vliegtuig. Voordat ze dit avontuur aangingen, maakte Ria een ritje in een achtbaan. Kostelijk genoot ze van het uitzicht en de snelheid. Bang was ze niet. Ze had niet eens gegild. Haar onvergetelijke ervaring werd door de telecomaanbieder vastgelegd. Op leefjepensioen.nl staan nog meer verhalen van mensen die de gepensioneerde leeftijd hebben bereikt en hun verhaal delen over wat zij nog graag zouden willen doen of hebben gedaan. Bijvoorbeeld na je 50e reisleider worden en pas op je 70e verjaardag na 100 reizen te hebben gemaakt met pensioen te gaan.

Allemaal leuk en aardig maar zijn mensen op die leeftijd wel tot alles in staat? Hoeveel kan ons lichaam hebben? De 55-jarige Wim Hof, beter bekend als The Iceman, bewijst dat hij in een cabine met 700 kilogram ijsklontjes een tijdje kan toeven zonder dat zijn lichaamstemperatuur onder de 37 graden komt. Het dompelbad in een kuuroord ervaar ik al als afgrijselijk maar voor de lol in je zwembroek mediteren in de sneeuw gaat me wat ver. Naar eigen zeggen zou iedereen het moeten kunnen. Dus zodra de kleinkinderen hun lego hebben opgeruimd en naar huis vertrekken, plunder je de ijskast. Schraap het bevroren deel uit de diepvrieslades, stop het in de badkuip en ga er een minuut of 15 in zitten. Vergeet ondertussen niet de piepers van het vuur te halen.

Overal ter wereld is er vergrijzing. Maar de manier waarop ouderen hun tijd indelen, is per land verschillend. Neem de Verenigde Staten. Het land van de onbegrensde mogelijkheden. Er kan veel mits je kennis hebt of veel geld op je bankrekening. Mensen in Amerika werken veel langer en zijn trots op wat ze doen. Die prestatiedrang uit zich in een verlangen om zo lang mogelijk alles te verkennen. Gepensioneerde Amerikanen schaffen sneller een camper aan om er in hun vaderland mee rond te crossen. Geraniums, waar koop je die? Niet iedereen heeft genoeg lef om te doen waar je al een tijd van droomt maar ja, je leeft maar één keer dus wat let je?

Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.