Blog: Een stukje Moskou in Leidsche Rijn

Een dansvoorstelling in het theater en film kijken in één. Voor de allerlaatste keer opende Vredenburg Leidsche Rijn afgelopen zondag haar deuren om slechts een handje vol mensen te laten genieten van de vertoning van CineMec: Het Zwanenmeer van Tsjaikovski live vanuit Moskou.

Één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld: Het Zwanenmeer. Nog interessanter om die klassieker te mogen bekijken wanneer het wordt uitgevoerd door het Bolshoi ballet in Moskou. Een korte blik achter de schermen, de zware gordijnen in het theater worden geopend en het sprookje begint. Je krijgt even een glimp van het orkest in de orkestbak die met de mooie, dominante melodieën van Tsjaikovski de dansers leiden. Je ziet de tengere ballerina’s sprongen maken die je bijna laten denken dat ze stiekem een beetje kunnen vliegen. Zo hoog, met zoveel gemak en zo lenig. Het publiek klapt wanneer de dansers tussendoor buigen. Heel even zit je daar echt in het Russische theater.

Maar dan zie je de zweetdruppeltjes van het voorhoofd van Odette, de zwanenkoningin, afrollen en prins Siegfried zijn adem inhouden. Dit moment van besef haalt je weer even terug naar de realiteit; ik zit te kijken naar een scherm. De beelden worden voor je geschakeld. De emoties van de dansers komen niet alleen tot uitdrukking in hun lichaamshouding. De emoties zijn letterlijk van de gezichten af te lezen door de camera’s die inzoomen. Het geeft deze manier van kijken naar een dansvoorstelling een fijn extraatje.

Dit was de laatste vertoning in Vredenburg Leidsche Rijn, maar gelukkig gaat het live streamen van concerten, opera’s, balletvoorstellingen en theaterproducties gewoon door later dit jaar vanuit de nieuwe CineMec bioscoop die gebouwd wordt in Leidsche Rijn Centrum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].