Wijkraad ontevreden over gemeente Utrecht

Twee weken geleden maakte, Xander Coolen, de voorzitter van wijkraad Leidsche Rijn bekend dat hij per direct opstapt. De adviezen van de wijkraad worden volgens hem steeds minder vaak opgevolgd door de gemeente en hij zei het onplezierig te vinden om negatief te worden bejegend door ambtenaren. Wijkraad Vleuten De Meern laat weten ontevreden te zijn over de samenwerking met de gemeente Utrecht. Morgen komen wethouder Jongerius en de wijkraadvoorzitters bij elkaar om de rol van de wijkraden te bespreken. Jongerius kan op enige kritiek rekenen.

Al twee voorzitters opgestapt
Alle tien wijken in Utrecht hebben sinds 2002 een wijkraad. Een wijkraad is een adviesorgaan vanuit de wijk voor het college van burgemeester en wethouders. Voorzitter van wijkraad Vleuten De Meern, Laurens Teuben, vindt het niet vreemd dat wijkvoorzitters en wijkraadleden gedesillusioneerd vertrekken. “Er zijn al twee voorzitters gefrustreerd opgestapt. De onderliggende reden is dat zij zich niet serieus genomen voelden.’ Een paar weken geleden publiceerden wij een ingezonden stuk van Gerda Oskam, de voormalige voorzitter van de wijkraad voor Xander Coolen, waarin zij eveneens aangaf dat er te weinig geluisterd wordt naar de wijkraad door de gemeente Utrecht.


Advertentie:

Slechts 15% wijkraadadviezen opgevolgd
De afgelopen twee jaar zijn er weinig wijkraadadviezen door het college overgenomen. Van de 103 adviezen die alle wijkraden in 2013-2014 hebben uitgebracht is maar 15% opgevolgd, 35% is gedeeltelijk overgenomen en 50% is helemaal niet opgevolgd. Daarnaast wordt de afgesproken reactietermijn van drie maanden vaak overschreden.”

Functie wijkraad
De functie van de wijkraad is die van een adviesorgaan. De wijkraden mogen in principe niet verwachten dat de adviezen opgevolgd worden. Wel is er in het convenant overeengekomen dat de gemeente met geldige redenen moet komen om dat niet te doen. Teuben spreekt zijn twijfel uit over de vraag of de wijkraden wel kunnen blijven functioneren op basis van de resultaten.

Procedure kapvergunning 99 bomen Europaweg
Als voorbeeld haalt Teubens het verloop van de procedure rondom de kapvergunning van 99 bomen aan de Europaweg in Vleuten aan. “De communicatie vanuit de gemeente verloopt gebrekkig.” De wijkraad zou verkeerde informatie van de gemeente gehad hebben en de reden van de kap zou ook steeds veranderen. De wijkraad geeft aan dat er maar 9 bomen in slechte conditie verkeren en dat circa 50 bomen een matige conditie hebben. Een volledige kap is volgens de wijkraad dus ook niet nodig. De wijkraad adviseert dan ook om de huidige kapvergunning in te trekken.

Teubens zegt hierover: “Wij nemen een standpunt in waarin we zoveel mogelijk meningen van bewoners vertegenwoordigen en dienen een advies in. Ik ben erg benieuwd of het opgepakt gaat worden. Daar is dus statistisch gezien 15% kans op.”

Bron: DUIC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.